Wetenschap & Techniek
BNNVARA

Managementskills en wetenschap zorgden voor een antenne op de achterkant van de maan

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Managementskills en wetenschap zorgden voor een antenne op de achterkant van de maan

Voor sterrenkundige Marc Klein Wolt was zijn wetenschappelijke wereld nooit meer hetzelfde na een persoonlijke doorbraak. "Ik kwam erachter dat ik meer was dan een wetenschapper." Na zijn tijd bij NASA is hij een tijd werkzaam geweest in het bedrijfsleven en dat heeft dingen mogelijk gemaakt vertelt hij in De Nieuws BV "Het heeft mij gemaakt tot de wetenschapper die ik nu ben."

Video niet beschikbaar

Tijdens zijn periode in het bedrijfsleven ontwikkelde Klein Wolt kwaliteiten die goed van pas kwamen in de wetenschappelijke wereld. "Ik kwam er achter dat andere kwaliteiten, zoals bijvoorbeeld sociale kwaliteiten of managementkwaliteiten best wel belangrijk zijn. Dat je daar ook hele nuttige dingen mee kan doen en dat ben ik veel meer gaan ontwikkelen." Klein Wolt vertelt dat deze kwaliteiten hem hebben gebracht waar hij nu is, namelijk aan de achterkant van de maan in samenwerking met China.

Een vreselijke periode

Toen Klein Wolt vanuit de wetenschappelijke wereld het bedrijfsleven inging was het niet meteen een feest. "Het was een vreselijke periode in het begin." De sterrenkundige voelde zich niet altijd meer een echte wetenschapper hierdoor. "Je stapt uit je comfortzone. Als je op de universiteit bent opgegroeid, ben je alleen maar met wetenschap bezig en die manier van werken. En dan kom je in het bedrijfsleven en die manier van werken is toch wel echt heel erg anders."

Quote

Ik denk dat het soms goed is om die combinatie van dingen te zoeken

Marc Klein Wolt

Al deze talenten, die hij zowel als wetenschapper, als in het bedrijfsleven heeft ontwikkeld, kwamen samen in één groot wetenschappelijk project dat Klein Wolt heeft uitgevoerd in samenwerking met de Chinese ruimtevaartorganisatie. "Ik denk dat het soms goed is om die combinatie van dingen te zoeken. We lieten net ook even een foto van een zwart gat zien, als je weet hoeveel management en organisatie en diplomatie daarbij komt kijken. Dat is veel meer dan alleen maar wetenschap. Dus echte topwetenschap doe je niet alleen maar met wetenschappers."

Met zijn antenne aan de achterkant van de maan loopt Klein Wolt voor op de rest. "Ik zie dat als mijn meerwaarde voor de wetenschap. Je hoeft niet een wetenschapper te zijn om het in China voor elkaar te krijgen, maar misschien nog eerder diplomaat. Ik moest vaak zorgen dat er een oplossing kwam en hoefde niet de oplossing te zoeken. Ik had slimme mensen in mijn team en ik hoef alleen maar mensen bij elkaar te zetten en dat is best wel een hele stap. Want vaak willen wetenschappers het zelf doen, maar ik vertrouwde ook op mijn team."

nmh marc klein wolt

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie