Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Wetenschappers maken de grootste kaart ooit van het hemelfirmament

foto: pxherefoto: pxhere
  1. Nieuwschevron right
  2. Wetenschappers maken de grootste kaart ooit van het hemelfirmament

Astronomen hebben een kaart gemaakt waarop meer dan een miljard sterrenstelsels zijn samengebracht. Het is daarmee de grootste kaart van hemelfirmament ooit gemaakt. Het is een startschot voor een vijfjarige zoektocht naar donkere energie.

De kaart bestaat uit 10 biljoen pixels. Om een idee te geven: dat zijn ongeveer net zoveel pixels als er op 833.000 foto's van een smartphone met een hoge-resolutiecamera staan. De astronomen brachten daarvoor beelden samen van het Kitt Peak National Observatory en het Cerro Tololo Inter-American Observatory. Het nieuws werd bekendgemaakt op een bijeenkomst van de American Astronomical Society.

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=YkU_SxLSwAE&feature=emb_logo" start="false"}

Hoe imposant ook, de kaart is nog maar een eerste stap. Het eigenlijke doel is om inzicht te krijgen in de mysterieuze donkere energie in ons universum. Die energie volgt uit berekeningen en waarnemingen van astronomen, maar ze hebben nog steeds geen goed idee wat het nu precies is.

Van de miljard sterrenstelsels op de kaart gaan ze nu een 'kleine' selectie van 35 miljoen sterrenstelsels en 2,4 miljoen quasars maken. Daarvan willen ze met het Dark Energy Spectroscopic Instrument (DESI) de grootste driedimensionale reconstructie van een deel van het heelal ooit maken. Hopelijk biedt dat aanknopingspunten om het mysterie van de donkere materie op te lossen.

Luister ook:

De universele fascinatie voor ons universum

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie