Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Het heelal bekijken vanaf de achterkant van de maan: het kan nu

foto: pxherefoto: pxhere
  1. Nieuwschevron right
  2. Het heelal bekijken vanaf de achterkant van de maan: het kan nu

Het Nederlandse team dat meedoet met de Chinese ruimtemissie naar de achterkant van de maan heeft er even op moeten wachten, maar de antennes op de satelliet zijn uitgeschoven.

Antennes achter de maan van Nederlandse wetenschappers zijn eindelijk uitgeschoven

De wetenschappers moesten de afgelopen tijd flink hun geduld oefenen. De antennes reisden mee met een Chinese missie, waardoor hun missies voorrang kregen. "We moesten ongeveer anderhalf jaren wachten", legt astrofysicus Marc Klein Wolt uit. "Dat was omdat de Chinezen heel veel succes hadden met hun maanrover die ze begin dit jaar op de maan zetten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Nederlandse antennes zitten in een kastje van 15 bij 10 bij 7,5 cm groot. Als ze worden uitgerold, zijn ze 5 meter lang. Omdat ze gemaakt zijn van carbonvezel, wegen ze slechts 120 gram. Het was een flinke uitdaging om de antenne zo licht te krijgen en toch werkend te houden. Daarom zitten er allemaal mechaniekjes in de doos, die de antennes laten uitrollen zonder dat ze kapot gaan.

Geluk bij een ongeluk

Op dit moment is een van drie antennes nagenoeg helemaal uitgerold, de andere twee zitten op ongeveer de helft. "Dat is gek genoeg niet eens zo heel erg," aldus Klein Wolt, "juist misschien wel goed." Dat heeft ermee te maken dat de antennes gevoelig zijn voor een ander soort signalen uit de ruimte als ze half zijn uitgerold. Klein Wolt had daarom vooraf al met de Chinezen overlegd of het niet mogelijk zou zijn om de antennes in eerste instantie slechts deels uit te rollen. Dat is dus nu bij toeval gelukt.

"Dat kleine instrumentje, helemaal alleen naar de maan"

De meterslange sprieten kunnen de wetenschappers nu gaan gebruiken om metingen te doen naar het ontstaan van het heelal. Er zijn al wel metingen gedaan, maar die zijn nog niet doorgeseind vanaf de satelliet. De eerste informatie van de uitgerolde antennes wordt volgende week op aarde verwacht.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie