Wetenschap & Techniek

Deze strip leert je hoe wetenschappelijk onderzoek werkt

foto: Irene Cecilefoto: Irene Cecile
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze strip leert je hoe wetenschappelijk onderzoek werkt

Stel, je kind ligt in het ziekenhuis en wordt gevraagd om mee te doen aan een medisch-wetenschappelijk onderzoek. Hoe neem je daar dan een beslissing over? Uit het promotieonderzoek van Ronella Grootens blijkt dat kinderen dat besluit moeten nemen op basis van veel te ingewikkelde informatie. Ze ontwikkelde daarom een stripboek dat kinderen vertelt hoe wetenschappelijk onderzoek werkt.

Kinderen kunnen meedoen aan wetenschappelijk onderzoek als ze bijvoorbeeld medicijnen nodig hebben die al wel bij volwassenen zijn getest, maar niet of onvoldoende bij kinderen. De manier waarop ouders en hun kinderen nu moeten beslissen of ze aan zo'n onderzoek mee willen doen laat volgens Grootens vaak te wensen over: ‘Als kinderen de vraag krijgen of ze mee willen doen, krijgen zowel de ouders als de kinderen vijf pagina’s platte tekst met ingewikkelde taal te lezen.’

Ronella Grootens vertelde over het onderzoek bij Nieuws en Co:

Ook een kind moet 'Informed consent' geven voordat het aan een onderzoek mee kan doen. Dat houdt in dat je begrijpt wat het onderzoek inhoudt en dat je er vrijwillig mee instemt, maar op basis van de huidige informatievoorziening is dat lastig. Het belang van goede informatie is extra belangrijk omdat de Eerste Kamer vorige maand een wetswijziging doorvoerde, die de mogelijkheden voor medisch-wetenschappelijk onderzoek bij kinderen verruimt.

Anne en de groeneneuzengriep

Om kinderen te helpen bij het beslissen heeft Grootens de strip ‘Anne en het wetenschappelijk onderzoek naar de groeneneuzengriep’ ontwikkeld. Grootens: ‘Ik wilde dat het leuk zou zijn voor kinderen om over het onderzoek te lezen en een stripverhaal leent zich daar goed voor. Daarnaast kun je in een strip gemakkelijk verschillende verhaallijnen kwijt en dat is nodig bij complexe materie zoals wetenschappelijk onderzoek waar allerlei haken en ogen aan zitten.’

Die strip blijkt goed te werken, omdat beelden helpen om informatie over te brengen. De strip is getest in het kinderziekenhuis Erasmus MC-Sophia, waar het boek erg werd gewaardeerd door de kinderen: ze vonden het leuk om te lezen en begrepen het verhaal. De strip is straks voor alle Nederlandse ziekenhuizen beschikbaar, zodat het boek ook daar gebruikt kan worden om aan kinderen uit te leggen hoe wetenschappelijk onderzoek werkt. Daarnaast kan in een bijlage informatie worden toegevoegd over het specifieke onderzoek waar het kind voor wordt gevraagd.

Volgende week 6 december promoveert Ronella Grootens op haar onderzoek aan de Universiteit Leiden.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Dinsdag en woensdag rond 11.35 uur in De Ochtend

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu( NTR).

Ster advertentie
Ster advertentie