Wetenschap & Techniek
EO

Lost wetenschap mysteries op? 'Nee, het maakt ze juist veel groter'

foto: Villamedia
  1. Nieuwschevron right
  2. Lost wetenschap mysteries op? 'Nee, het maakt ze juist veel groter'

De wetenschap leek de wereld heel lang te 'onttoveren', maar eigenlijk is dat aan het kantelen. Dat zegt NRC-journalist Wouter van Noort, die onderzoek doet naar het fenomeen 'bewustzijn'. We konden alles verklaren, waardoor we geen mysterie meer nodig hadden, maar nu levert de wetenschap juist mysteries op, zegt hij in De Ongelooflijke Podcast.

#129 - Ongelooflijke Café: Hoe nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen laten zien dat er méér is (met Wouter van Noort en Stefan Paas) - De Ongelooflijke Podcast

"Het mysterie wordt alleen maar groter naarmate we verder kijken. Als je kijkt naar wiskunde en quantumnatuurkunde, daar komen echt hele rare bevindingen uit", vertelt hij. Een voorbeeld zijn fractals. "Dat zijn wiskundige vormen die overal in de natuur voorkomen. Dat blijkt een hele simpele wiskundige formule te zijn die je terugziet in de vorm van een slakkenhuis, maar ook in de vorm van een melkwegstelsel."

foto: Pixabay

Een slak. In het huisje is een 'fractal' te zien.


Bizar, vindt Van Noort: "Hoe kan dat? Wat zit erachter dat die terugkerende vormen er zijn? Er lijkt een soort onderliggende informatiestroom te zijn die het vormt of stuurt." Sommige mensen zouden dat God noemen, maar dat vindt Van Noort "een heel menselijke term is voor iets wat veel te mysterieus is voor mensen te bevatten. De middelen die wij mensen hebben ontwikkeld om dit te ontrafelen zijn ontoereikend."


Zingevingscrisis

Van Noort is voor NRC al een lange tijd bezig met een zoektocht naar zingeving. Volgens hem is er een 'zingevingscrisis'. Veel mensen weten niet meer waarvoor ze leven, wat veel maatschappelijke problemen veroorzaakt. Misschien moet er een nieuwe vorm van verbinding komen tussen mensen, denkt hij.

Van Noort organiseerde bijeenkomsten over zingeving, in de Arminiuskerk in Rotterdam. Hij denkt dat dat nuttig is: "Dat je wel op een bepaalde manier regelmatig samenkomt, misschien zelfs rituelen hanteert. In een mooi gebouw over wezenlijke zaken praten, met elkaar in verbinding. Dat kan misschien buiten de kaders van een religie", vindt hij.

Voor NRC is Van Noort op zoek naar nieuwe vormen van zingeving. Hij denkt niet dat hij die op één plek kan vinden, maar dat is niet erg: "Ik vind die zoekende positie eigenlijk heel prettig", zegt hij. "Ik zou niet zo snel in een traditionele kerk gaan zitten. Mijn gevoel van thuis ontbreekt daar.”, zegt hij.

Ster advertentie
Ster advertentie