Podcast

Laat wetenschap zien dat er meer is tussen hemel en aarde? Ja, zegt deze filosoof

foto: Bernardo Kastrup
  1. Nieuwschevron right
  2. Laat wetenschap zien dat er meer is tussen hemel en aarde? Ja, zegt deze filosoof

'De man die je wereldbeeld op zijn kop zet', zo werd filosoof Bernardo Kastrup genoemd door NRC. Jarenlang dachten wetenschappers dat de wereld enkel uit materie bestond en mensen niet meer waren dan hun brein, maar volgens Kastrup zijn er steeds meer bewijzen dat het niet klopt: "De natuur gedraagt zich anders dan wij hadden verwacht", zegt hij in De Ongelooflijke Podcast.

#74 - Laat kwantumfysica zien dat er meer is tussen hemel en aarde? Met Bernardo Kastrup en Stefan Paas

Kastrup, woonachtig in Nederland, maar geboren in Brazilië met een Deense vader, houdt zich bezig met kwantumfysica. In dat natuurkundige veld worden zaken waargenomen die totaal tegen onze intuïtie ingaan, vertelt hij. Onze intuïtie is dat zaken bepaalde eigenschappen hebben die absoluut zijn: een tafel heeft een bepaald gewicht en dat blijft hetzelfde, voor en nadat je hem meet. Met elementaire deeltjes is dat echter niet zo, vertelt Kastrup in de podcast. Kwantumfysica laat volgens hem bovendien zien dat deeltjes met elkaar in contact staan terwijl dat materieel niet te verklaren is.

Het pure materialisme, waar alles uit stof bestaat, is 'niet meer te verdedigen', zegt Kastrup. Vroeger voerde hij hier nog wel debatten over, maar dat durft niemand meer, zegt hij.

Dood niet het einde

De filosoof houdt zich ook bezig met het fenomeen 'bewustzijn', een begrip dat in de psychologie nog niet helemaal wordt begrepen. Kastrup vertelt in de Ongelooflijke Podcast over onderzoek dat volgens hem laat zien dat wij meer zijn dan ons brein. De mens is volgens hem 'geest', niet de stofjes in de hersenen.

Op basis van werk van de Zwitserse neurowetenschapper Yolande Schlumpf vertelt Kastrup over 'dissociatie': "Door een trauma kan je geest in tweeën splitsen", vertelt hij. "Een deel van jou heeft andere herinneringen dan een ander deel. Het is een defensiemechanisme." Dissociatie is een natuurlijk proces, stelt hij.

Hij trekt dit door naar een ander niveau. "Ik nodig jullie uit na te denken over de natuur over één grote geest", vertelt hij. "En wij zijn afgesplitste persoonlijkheden van die geest. Alles is een product van dissociatie. Wat is dan de dood? Dat is het einde van de dissociatie. Het is een terugkeer naar de geest." Volgens Kastrup is de dood dan ook niet het einde.

Bernardo Kastrup werd getipt als boeiende gast voor de Ongelooflijke Podcast door meerdere luisteraars. Heb je ook een tip? Stuur een tweet naar presentator David Boogerd, of stuur een mail naar ongelooflijkepodcast@eo.nl

Gerelateerde podcast

De Ongelooflijke Podcast

De Ongelooflijke Podcast

Ster advertentie
Ster advertentie