Wetenschap & Techniek
PowNed

Queeny Rajkowski organiseert AI college voor medekamerleden

foto: AI via Canva text to picturefoto: AI via Canva text to picture
  1. Nieuwschevron right
  2. Queeny Rajkowski organiseert AI college voor medekamerleden

Techprominenten zoals Elon Musk pleiten voor een pauze in de ontwikkeling van krachtige AI-modellen, omdat de mensheid de controle dreigt te verliezen over kunstmatige intelligentie. Is dit overdreven dramatisch of moeten we gealarmeerd zijn? En wat weet de Tweede Kamer van AI?

Wat is intelligentie?

Het lijkt zich nu extra snel te ontwikkelen door kunstmatige intelligentie. Heeft een half jaar stoppen dan zin? Marleen Stikker, internetfilosoof en directeur van de Waag: "Een half jaartje stoppen slaat nergens op. Alsof alles van daarvoor geen probleem is."

Stikker stelt vooral voor om te stoppen met de term intelligentie voor machines: "Het idee dat er een hogere kunstmatige intelligentie is, daar gaat het al mis. Er wordt veel AI ontwikkeld, je stopt er data in en er komt data uit."

Hoe wordt er in de Tweede Kamer naar AI gekeken?

Rajkowski: "AI gaat overal in terugkomen, of zit er al in. Daar moeten we bewust van zijn." Het is dus erg belangrijk dat ieder kamerlid zich ermee bezighoudt.

Er is sinds twee jaar een commissie digitale zaken die politieke discussies organiseert over wat AI wel en niet mag. Rajkowski: "We hebben niet alleen de verantwoordelijkheid om naar wetten te kijken, maar we moeten ook de Tweede Kamer bijspijkeren over wat er allemaal gebeurt." Over een aantal weken zal er bijvoorbeeld een masterclass over onder ander ChatGPT worden gegeven, gericht op de onderwijs, startups en arbeidsmarkt.

Wil je beter ingelicht zijn? Beluister dan hieronder de gehele uitzending van Goed Ingelichte Kring van 8 april 2023. Met internetfilosoof Marleen Stikker, schrijver Jessica Durlacher en Tweede Kamerlid voor de VVD, gespecialiseerd in digitalisering, Queeny Rajkowski. De Man op afstand was neurowetenschapper Dick Swaab.

Goed Ingelichte Kring

Goed Ingelichte Kring

In Goed Ingelichte Kring geven de slimste vrouwen van Nederland messcherp commentaar op de actualiteit.

Wie luistert, is net zo goed ingelicht als de Kring zelf! Elke zaterdag van 16.00 tot 17.00 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie