Wetenschap & Techniek
BNNVARA

Eindeloos scrollen op sociale media niet per se teken van verslaving

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Eindeloos scrollen op sociale media niet per se teken van verslaving

Eindeloos scrollen op je telefoon en uren schermtijd zijn niet per se tekenen van een verslaving. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. "We zien dat wanneer jongeren kenmerken vertonen van problematisch gebruik, dat dat samengaat met een verminderd welbevinden. Maar dat is niet het geval voor intensief gebruik", zegt onderzoeker Maartje Boer in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Het onderzoek van Boer focust op de relatie tussen welbevinden en sociaal mediagebruik van jongeren. In het onderzoek wordt onderscheid gemaakt tussen intensief en problematisch sociaal mediagebruik. Daarbij zegt de intensiteit alleen wat over de frequentie van het gebruik of de tijd die je aan sociale media spendeert. Bij problematisch gebruik gaat het om de mate waarin iemand kenmerken van verslaving toont.

Problematisch of intensief gebruik

In het onderzoek van Boer wordt bij problematisch gebruik naar negen kenmerken gekeken. Daaronder vallen ontwenningsverschijnselen, als je je rot voelen als je een tijd lang zonder sociale media moet of als het bijvoorbeeld problemen oplevert in de sociale omgeving.

Boer: "We zien dat wanneer jongeren kenmerken vertonen van problematisch gebruik, dat dat samengaat met een verminderd welbevinden. Maar dat is niet het geval voor intensief gebruik." Welbevinden is een brede term omdat het onderzoek zich op meerdere domeinen focust. "We kijken bijvoorbeeld naar klachten van depressie en aandachtsproblemen, zoals concentratieproblemen. En levenstevredenheid bijvoorbeeld", legt Boer uit.

Daling in levenstevredenheid

"Stijging in problematisch gebruik gaat gepaard met een daling in levenstevredenheid. Terwijl een stijging in intensiteit daar niet mee samen gaat", aldus Boer. Oftewel: veel scrollen over sociale media is net per se slecht, maar het is zorgelijk als je kenmerken vertoont van verslaving. Ook al toon je maar een paar kenmerken van verslaving, legt Boer uit.

Boer: "Jongeren die een aantal symptomen hebben van verslaving, twee tot vijf, dat die toch wel degelijk een groter risico hebben op problemen zoals mentale problemen of slaap problemen. Dat is wel een relatief grote groep in Nederland."

Aandacht voor negatieve uitkomsten

Volgens Boer is het belangrijk dat er meer aandacht komt voor de mogelijke negatieve uitkomsten. Als het problematisch gebruik ook tot negatieve uitkomsten leidt bij andere doelgroepen, "dan is het belangrijk dat het ook erkent wordt als een verslaving zodat mensen daar hulp voor krijgen", aldus Boer.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie