Binnenland
KRO-NCRV

Veel steun voor pact tegen smartphonegebruik kinderen: 'Ze zijn niet opgewassen tegen het apparaat'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Veel steun voor pact tegen smartphonegebruik kinderen: 'Ze zijn niet opgewassen tegen het apparaat'

Ouders van bijna 30 duizend kinderen hebben een pact ondertekend om hun kind pas vanaf 14 jaar een smartphone te geven. Het initiatief van de beweging Smartphonevrij hoopt zo een front te kunnen vormen tegen het telefoongebruik van jongeren. En daar hebben ze zelf ook behoefte aan, blijkt uit een peiling van Unicef. Zo'n 69 procent van de duizend ondervraagde kinderen is voor een social media-verbod. "Moet het een supercomputer in je zak zijn?" vraagt Danielle Batist, initiatiefnemer van Smartphonevrij opgroeien, zich af bij Spraakmakers.

"De zorgen zijn universeel", aldus Batist. Het pact wordt in korte tijd vaak ondertekend en dat heeft een goede reden, stelt de initiatiefnemer. Wanneer een kwart van de klas geen smartphone krijgt, neemt de groepsdruk namelijk af. "Je moet een norm stellen dat er ook iets anders kan. Zodra er één smartphone in de klas is, wil de rest het ook."

Zaligmakend

De gemiddelde leeftijd dat kinderen een smartphone krijgen is nu 8 jaar, dus in groep 5 of 6. Volgens Batist is het "fijn" als je als ouders samen kan optrekken om dat pas op een latere leeftijd te doen. Bovendien is de schermtijd voor 80 procent besteed aan sociale media, wat betekent dat kinderen dan 4 of 5 uur kwijt zijn daaraan. "Het is niet zaligmakend wat sociale media biedt voor jonge kinderen."

Impulscontrole

De grote vraag is dan wanneer kinderen er wel klaar voor zijn. "Als je kijkt naar de hersenontwikkeling van jonge kinderen, is de hang naar dopamine er, maar de impulscontrole niet. Ze zijn niet opgewassen tegen het apparaat", zegt Batist. Daarom adviseert Batist om een oudere telefoon te geven, waar sociale media niet op werken. "Moet het een supercomputer in je zak zijn?"

Handvat

Tessa van Dooren initieerde eenzelfde soort pact in Bergeijk en merkt dat ouders daardoor in gesprek gaan met elkaar over de opvoeding. "Het sterkt je als ouder als anderen daar hetzelfde over denken." Andere apparaten, zoals tablets, komen er ook al vroeg bij en dan komt al snel de vraag voor een smartphone, aldus Van Dooren.

Richtlijnen

"Het is goed voor de basisschoolkinderen om het niet te doen. Maar dat betekent niet dat je niet moet beginnen met mediawijsheid leren", meent Wouter van den Bos, universitair hoofddocent Ontwikkelingspsychologie aan de UvA. "De overheid kan richtlijnen geven, die hebben we ook voor films, bijvoorbeeld. Ik denk dat dat helpt, het geeft een handvat."

Ontdekkingsreis

"Ik gun alle kinderen een jeugd zonder smartphone", zegt Jerry Goossens, journalist bij het AD. Beller Henk Winkelaar heeft twee kinderen en "mag niet klagen" over hun smartphonegebruik. "Ik vind het een typische taak voor ouders om samen op ontdekkingsreis te gaan. Als er beleid op komt, denk ik dat het moeilijk wordt."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie