Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Vapen: 'Een heel groot experiment, op heel veel kinderen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vapen: 'Een heel groot experiment, op heel veel kinderen'

Het ging de laatste tien jaar goed met het terugdringen van roken onder jongeren, maar toen was daar de opmars van de e-sigaret. Steeds meer jongeren vapen. "Wat je doet is een heel groot experiment, op miljoenen kinderen", vindt longarts en antirook-activist Wanda de Kanter in de podcast Kennis & Co.

#29 - Van vervaarlijke vleermuispenis tot vapeverslaving - Kennis & Co

Een paar jaar geleden leek alles nog goed te gaan - roken was verbannen uit de openbare ruimte, het aantal rokende tieners daalde jarenlang gestaag. Dromen van een rookvrije generatie leek realistisch. Hoe kan het dat de e-sigaret zo populair is geworden onder jongeren?

"[Tabaksfabrikant] Philip Morris heeft in 2008 de rookvrije generatie al gekaapt", vertelt De Kanter. "Ze hebben een miljard dollar in een fonds gestopt. Ze hebben gekeken wat kinderen het lekkerst vinden, smaakjes toegevoegd. Het ontwerp is helemaal voor kinderen: de kleurtjes, de glittertjes."

Binnen elektrisch, buiten het echte werk

Maar hebben de tabaksfabrikanten geen punt als ze zeggen dat het minder schadelijk is dan roken? "Dat geldt misschien voor oude mannetjes die een pakje per dag roken. Dan zal het wellicht wat minder schadelijk zijn als je alleen nog elektronische sigaretten rookt". Maar dat is in praktijk niet wat gebeurt, vertelt De Kanter. "De meeste mensen, 70%, rookt allebei. Binnen elektrisch, en dan buiten het echte werk."

Quote

Het ontwerp is helemaal voor kinderen: de kleurtjes, de glittertjes.

Wanda de Kanter

Bovendien belanden de e-sigaretten niet alleen bij de verstokte rokers, maar zeker ook bij de nieuwe generatie. "Het gaat over kinderen van 8, 10 of 12 jaar oud, die anders nooit waren gaan roken. Iedereen roept dan de tabaksindustrie na: het is veiliger. Maar wat je doet is een heel groot experiment, op heel veel kinderen, miljoenen kinderen."

Kleine penis

Tot slot nog een vraag van een luisteraar: hoe zit het met de stelling dat bij mannen de penis kleiner wordt van vapen? Is dat echt waar, of is het een broodje aap? "Nicotine doet heel veel met bloedvaten. En de penis is natuurlijk een groot bloedvat. Dus wat dat betreft krimpt hij, ja. Je hebt bij rokende mannen ook heel veel impotentie. Je kunt beter stoppen met roken dan viagra gebruiken."

Bonusaflevering: rooibosthee roken en een krimpend geslacht door vapen? - Kennis & Co

Ster advertentie
Ster advertentie