Gezondheid
KRO-NCRV

Doet de overheid te weinig aan het vapen? 'Het is corpsballenpolitiek'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Doet de overheid te weinig aan het vapen? 'Het is corpsballenpolitiek'

Het is enorm populair onder jongeren: vapen, oftewel roken met een elektrische sigaret. Een opkomende trend waar veel ouders en doktoren zich zorgen over maken. Toch schuift het kabinet een prijsverhoging op het vapen voor zich uit. "Corpsballenpolitiek", volgens Spraakmakers-luisteraar Petra van Hartskamp.

Stand.nl: De overheid moet veel meer doen om vapen te ontmoedigen

Volgens arts-epidemioloog van het Trimbos-instituut, Esther Croes, moeten we het niet alleen overlaten aan de overheid. "We moeten ook als samenleving de norm stellen dat vapen niet normaal is", stelt Croes. "Het reguliere roken is ook lang makkelijke toegankelijk geweest voor jongeren. Maar als samenleving hebben we met rookvrije plekken daar ook iets aan gedaan."

Rookvrije generatie

En die tendens leek te werken, zag ook Tom Versteeg, directeur van scholengemeenschap Van Der Capellen in Zwolle. "Een jaar of vijf geleden dacht ik dat we een rookvrije generatie aan het opvoeden waren, maar dat heeft het vapen teniet gedaan", aldus Versteeg. "Want na het vapen gaan ze naadloos over op het roken van tabakssigaretten." De scholengemeenschap van Versteeg probeert de scholieren dan ook zoveel mogelijk bij het vapen weg te houden. Onder meer met een rookvrije omgeving en voorlichting in de klas.

Ook nemen ze contact op met ouders, zodra ze zien dat onderbouw-leerlingen roken. Versteeg: "Zo willen we de jongeren samen met de ouders meegeven dat het heel slecht is voor de gezondheid. Maar er zijn ook ouders die hun kinderen nog steeds geld geven om vapes te kopen, helaas."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Boetes uitdelen'

Ze overheid stelde eerder al enkele maatregelen in om het vapen tegen te gaan. Zo is er een verbod op vapes met een smaakje - al mag de voorraad nog wel verkocht worden tot het einde van het jaar. Ook de online verkoop van vapes is verboden, maar uit onderzoek van RTL Nieuws bleek al dat bestellen nog steeds heel eenvoudig is. Over dat laatste is hoogleraar preventie geneeskunde, Onno van Schacyk, duidelijk. "Als er wetgeving is betekent het dat we het serieus moeten nemen en moeten er ook boetes uitgedeeld worden aan bedrijven die zich niet aan de afspraken houden."

'Corpsballenpolitiek'

Ondanks de eerder genoemde maatregelen blijft een prijsverhoging voor het vapen voorlopig uit. Staatssecretaris Martin van Ooijen (ChristenUnie) schuift dat naar het volgende kabinet. “Ik ben flabbergasted” reageert luisteraar Petra van Hartskamp. "Dit is corpsballenpolitiek, want hier moet wel een tabakslobby achter zitten."

Australisch onderzoek

Volgens hoogleraar Van Schacyk is de accijnsverhoging een hoognodige maatregel: "Tot nu toe heeft politiek gekozen om accijns beetje bij beetje te verhogen. Maar we weten uit Australisch onderzoek dat als je die accijnzen in 1 keer verhoogd, dat het heel goed werkt."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie