Cultuur & Media
AVROTROS

Vapen: 'Waarom vallen we allemaal voor het verhaal dat het gezonder zou zijn?'

foto: Podcasttegel / AVROTROSfoto: Podcasttegel / AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Vapen: 'Waarom vallen we allemaal voor het verhaal dat het gezonder zou zijn?'

De e-sigaret zou gezonder zijn dan 'gewoon' roken, maar dat valt nog maar te bezien. Volgens Fons Hendriks, die de podcast Verslaafd gemaakt maakte, wordt er met dampen meer DNA-schade in de mond veroorzaakt. "Nu ik het vertel, word ik er weer boos van, waarom vallen we allemaal voor het verhaal dat het gezonder zou zijn?!", zegt Hendriks in VINK.

#209 - Verslaafd gemaakt - Er is iets vreemds gebeurd - Clean - VINK: De podcastgids van Nederland

Hendriks, ook verslaggever en presentator bij Radar, wilde in eerste instantie een podcastserie maken over zijn moeder, die al jarenlang rookt. Als zij onder druk van de naderende podcast plots helemaal stopt, gooit Hendriks het over een andere boeg. Hij duikt in de wereld van het vapen. Zijn jongere broertje Simon doet dat geregeld, en het valt Hendriks op hoe populair het dampen onder jonge mensen is.

Imago van de e-sigaret

Het blijkt een enorme uitdaging het dampen onder jonge mensen in te dammen, zelfs bij de legale verkooppunten van e-sigaretten lukt het 66 procent van de minderjarigen om een e-sigaret te kopen. Hendriks verbaast zich ook over het positieve imago van de e-sigaret. "De geschiedenis herhaalt zich. Vroeger werden sigaretten ook aangeraden voor kinderen met een keelontsteking, omdat er dan werd gezegd: als je rookt gaan de bacteriën in je keel dood."

Ook Pascal van Hulst en Tom Hofland schuiven aan bij VINK, om over hun podcast Er is iets vreemds gebeurd te vertellen, waarin nuchtere mensen vertellen over een bijzondere ervaring die ze niet kunnen verklaren.

#209 - Verslaafd gemaakt - Er is iets vreemds gebeurd - Clean - VINK: De podcastgids van Nederland

VINK

Ben je op zoek naar luistertips? Heb je alle afleveringen van de 'Deventer Mediazaak' en de 'Brand in het Landhuis' al gehoord en ben je op zoek naar nieuwe parels op podcastgebied? De redding is nabij. VINK is dé podcastgids van Nederland! NPO Radio 1-presentator Mischa Blok nodigt twee podcastmakers uit die een kijkje geven achter de schermen. Hoe maak je eigenlijk een podcast? Beide gasten tippen bovendien een serie waaraan zij helemaal verslingerd zijn, en ook Mischa komt met een aanbeveling.

Iedere vrijdagnacht om 01:00 uur op NPO Radio 1 en natuurlijk vind je VINK ook in alle podcast-apps! Of op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie