Binnenland
NOS

Steeds meer jongeren vapen: 'Kinderen kunnen daar in twee tot drie dagen verslaafd aan raken'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds meer jongeren vapen: 'Kinderen kunnen daar in twee tot drie dagen verslaafd aan raken'

Vapen, het roken van elektrische sigaretten, is razend populair onder Nederlandse jongeren. Waarom doen ze het, ondanks de risico's? Het NOS Radio 1 Journaal praat erover met arts-epidemioloog Esther Croes van het Trimbos Instituut.

"Wij maken ons zorgen. Het is heel recent. Sinds het voorjaar nemen we dit allemaal waar. De meeste vapes bevatten nicotine en dat is een zeer verslavende stof. Eenmaal verslaafd aan roken, kom je daar ontzettend lastig van af. En hoe jonger een kind in aanraking komt met nicotine, des te sneller treedt die verslaving op. Jonge kinderen kunnen daar in twee tot drie dagen verslaafd aan raken. Dat is dramatisch snel", aldus Croes.

Gezondheidsrisico's

"Er zitten grote gezondheidsrisico's aan het vapen door jongeren. Nicotine als verslaving opbouwen is de allerbelangrijkste. In Nederland gaat elk halfuur iemand dood omdat die heeft gerookt. Dat zijn 20.000 doden per jaar. Dat betekent dat de tabaksindustrie nieuwe klanten moet werven, want ze maken elk jaar 20.000 van hun klanten dood. Ze zijn er dus bij gebaat dat jongeren een nicotineverslaving krijgen", zegt Croes.

"Nicotine verstoort ook de aanleg van de hersenen. Die groeien door tot 24 jaar en dan worden er allerlei belangrijke verbindingen gemaakt. Nicotine verhindert dat en dan kun je op latere leeftijd last krijgen van concentratieproblemen en moeite hebben met impulscontrole", weet Croes.

"Afgezien van die nicotine zijn er nog gevaren. In de damp van die e-sigaret kunnen kankerverwekkende stoffen vrijkomen. En op korte termijn krijgen kinderen mogelijk kartkloppingen, een verhoogde bloeddruk en ze worden misselijk."

'Gebrek aan moreel besef'

"Het is een lastig probleem. De hoofdverantwoordelijke, de tabaksindustrie, zou zich moeten afvragen waar ze eigenlijk mee bezig zijn. Ze brengen een verslavend product op de markt dat juist voor jongeren heel aantrekkelijk is. Dat doen ze door een hip en elegant design en door de zoete en fruitige smaken", aldus Croes.

Dan zit er ook nog eens een extra verslavende vorm van nicotine in, die ervoor zorgt dat je niet zo'n scherp gevoel in keel krijgt als je inhaleert. Daarom is het voor jongeren makkelijker om dit soort wegwerpvapes te gebruiken. Het ontbreekt de tabaksindustrie wat mij betreft volledig aan moreel besef, bij hen ligt eigenlijk de bal", zegt Croes.

"Een andere oplossing zou kunnen zijn dat de overheid een verbod op de zoete smaakjes snel invoert."

r1jn trimbos vapen

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie