Wetenschap & Techniek

Zomerlezen in het Donker: De hersenverzamelaar

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Zomerlezen in het Donker: De hersenverzamelaar

[NTR] Het verzamelen van hersenen klinkt als een hobby van iemand met een psychische aandoening. Maar Franz Joseph Gall verzamelde geen hersenen omdat hij alles niet op een rijtje had. Hij verzamelde hersenen om deze te onderzoeken en stond daarmee aan de basis van de frenologie.

#67 - Wat zegt de vorm van je schedel over je persoonlijkheid?

In deze aflevering van Lezen in het Donker spreekt presentator Steven Smit met schrijver Theo Mulder over het beroep en het leven van de verzamelaar. Theo is schrijver van het boek De hersenverzamelaar.

Geen kerstrollade

"Gall was een briljant anatoom, misschien wel de beste van zijn tijd", vertelt neuropsycholoog Theo Mulder, die het boek De hersenverzamelaar schreef over Gall. Daardoor wist hij erg veel van de menselijke hersenen, zeker voor die tijd. Het was in Galls tijd normaal om de hersenen voor onderzoek in plakjes te snijden, "als een rollade tijdens Kerst".

Lezen in het Donker

Lezen in het Donker is al twee jaar een vast onderdeel van Focus Radio, het wetenschaps- en geschiedenisprogramma op NPO Radio1. Schrijvers van recente non-fictieboeken praten daarin een uur lang over hun boek, lezen er uit voor en nemen hun eigen favoriete muziek mee.

Focus blikt deze zomer terug op een aantal van de leukste afleveringen van Lezen in het Donker. Om naar te luisteren op het strand of in je hangmat – of als inspiratiebron voor een mooi vakantieboek.

Maar Gall was ervan overtuigd dat je een systeem niet kon begrijpen door het kapot te maken. Zijn aanpak kenmerkte zich daarom door "optillen, voelen, gebieden ontdekken en die langzaam vrijmaken, in plaats van het brein aan plakken te snijden".

De conclusies die hij uit zijn werk trok, bleken echter veel te verstrekkend. Zo dacht hij dat je door aan de schedel te voelen, conclusies kon trekken over iemands agressie, moordzucht of andere eigenschappen. Dat is meteen ook de reden dat Gall later in de vergetelheid raakte, en frenologie synoniem werd met pseudowetenschap.

Nieuwsgierig geworden? Zoek dan zelf door de inmiddels 86 afleveringen van Lezen in het Donker.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie