Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Hoe kan het dat je door bepaalde tonen geëmotioneerd raakt?

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kan het dat je door bepaalde tonen geëmotioneerd raakt?

Bij sommige nummers schieten de tranen je meteen in je ogen. Maar hoe kan dat eigenlijk? En ervaart iedereen dezelfde muziek als verdrietig of vrolijk? Spraakmakers-verslaggever Marcel Dekker zocht het uit.

Mineur is niet voor iedereen verdrietig

Bij verdrietige muziek, denk je al snel aan 'mineur', maar dat geldt niet voor iedereen, legt neuromusicoloog Artur Jaschke uit. Zo is ook 'majeur' niet per se vrolijk voor iedereen. "Het heeft heel erg te maken met wat je gewend bent, wat heb je meegemaakt en uit welke cultuur je komt."

"In de westerse wereld hebben we afgesproken dat mineur verdrietig is bijvoorbeeld, maar dat geldt niet overal", zegt Jaschke . Dat je ergens emotioneel van wordt of kippenvel door krijgt, heeft vooral te maken met de kennis van muziek.

Luister hieronder hoe dat zit.

Het Uitzendbureau

In de rubriek Het Uitzendbureau worden onze verslaggevers erop uitgestuurd om het antwoord te zoeken op de meest uiteenlopende vragen van onze gasten. Waar woon je het beste als de klimaatverandering toeslaat? Kan het ov niet gratis? Of waarom kraakt een chipzak? Spraakmakers zoekt het uit!

Ster advertentie
Ster advertentie