Wetenschap & Techniek

Draag jij deze kleding in de nabije toekomst?

NTRNOS
foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Draag jij deze kleding in de nabije toekomst?

In modestad Arnhem opent vandaag een nieuwe expositie waar de nieuwe technologische ontwikkelingen te zien zijn: State of Fashion – Searching for the new Luxury. Nieuws en Co ging op bezoek.

De mode-industrie ligt al jaren onder vuur vanwege onder meer de arbeidsomstandigheden in fabrieken en het niet-duurzame karakter van katoen. Onder druk van die kritiek zijn er langzamerhand dingen aan het veranderen, en daar speelt techniek een belangrijke rol bij.

'Kleding wordt steeds technologischer'

Anneke Smelik, hoogleraar aan de Radboud Universiteit, twijfelt er niet aan dat technologie steeds meer in onze kleding wordt verwerkt. "Dat kan ook niet anders in onze hoogtechnologische maatschappij", zegt ze terwijl ze over de tentoonstelling loopt. "Er is al kleding ontwikkeld met biomaterialen die vitamine kunnen afgeven en anti-bacteriële stoffen kunnen maken. Er bestaat ook kleding met sensoren, om je houding te corrigeren of om je tot stilte te manen."

Kleding uit je eigen 3D-printer

Ook de 3D-printer lijkt zijn intrede te maken in de kledingindustrie. Iris van Herpen toont op de tentoonstelling een ontwerp uit de printer. Smelik: "Het 3d-printen van kleding was tot nu toe lastig, omdat het dan een soort hardheid krijgt, het is niet soepel. Van Erpen heeft dat opgelost door de kleding op te bouwen uit een soort waaier van stukjes kleding."

Smelik voorziet een toekomst waarin iedereen thuis een 3D-printer heeft, en dus zelf zijn kleding kan printen met behulp van patronen die je downloadt. "Dan krijg je een heel ander productiesysteem dan die overproductie die we nu hebben, waarbij zo’n 30 tot 40 procent onverkocht wordt weggegooid."

Vruchtenjurkje

Een andere ontwikkeling is het gebruik van afval als grondstof. Wat te denken van een jurkje van sinaasappelschillen, wat gewoon in de wasmachine kan? Of anders van ananas? Opmerkelijk is ook een kledingstuk met een grafisch patroon, dat bij nader inzien bestaat uit zonnecellen waarmee je binnen twee uren je telefoon kunt opladen.

Maar die kan dan weer niet in de wasmachine.

De tentoonstelling State of Fashion – Searching for the new luxury is nog tot 22 juli te zien in de melkfabriek in Arnhem.

Ster advertentie
Ster advertentie