Wetenschap & Techniek
NTR

Trucjes van geheugenatleten maken ook langetermijngeheugen beter

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Trucjes van geheugenatleten maken ook langetermijngeheugen beter

Met geheugentrucjes kun je voor korte tijd imposante hoeveelheden informatie onthouden. Diezelfde trucjes helpen ook om dingen op langere termijn te onthouden, blijkt nu uit nieuw onderzoek.

Door bijvoorbeeld in gedachten een bekende route te lopen, en op elk kruispunt een brood, banaan of pak yoghurt te plaatsen, kun je hele boodschappenlijstjes onthouden. Ben je in de supermarkt, dan loop je in gedachten die route nogmaals en zie je als het ware de spullen staan. Met dit soort geheugentraining kun je je geheugen sterk verbeteren. Geheugenkampioenen maken vaak gebruik van geheugenpaleizen, waarin ze in gedachten de spullen plaatsen die ze moeten onthouden.

Meestal worden die technieken gebruikt om dingen voor korte duur te onthouden, voor een geheugenkampioenschap bijvoorbeeld. Maar ook op de langere termijn blijken deze technieken te werken om het geheugen te verbeteren, blijkt uit nieuw onderzoek. Na vier maanden wisten mensen zich nog steeds veel dingen te herinneren.

Minder hersenactiviteit, beter geheugen

De Oostenrijkse onderzoekers onderzochten een groep van vijftig proefpersonen voor en na een zes-weekse geheugentraining. Aan het einde van de training kregen ze een lijst met woorden, waarvan ze er zoveel mogelijk moesten zien te onthouden. Meteen na de test konden ze er gemiddeld 62 reproduceren, tegen 36 voor de niet-getrainde controlegroep. Na vier maanden konden ze nog steeds 50 van die woorden uit hun geheugen opvissen, terwijl de ongetrainde groep er nog maar 27 had onthouden.

Niet alleen hadden de proefpersonen dus na vier maanden nog steeds een duidelijk beter geheugen, hun hersenactiviteit was ook afgenomen - een teken dat hun brein de geheugentaken efficiënter uitvoerde. Tegelijkertijd nam het aantal verbindingen toe tussen hersencellen waarin nieuwe informatie kon worden opgeslagen. De hersenactiviteit van de deelnemers was zelfs vergelijkbaar met die van de geheugenkampioenen, schrijven de onderzoekers in Science Advances.

Gerelateerd:

Verslaggever Marc-Robin Visscher met onderzoeker Boris Konrad

Denkkracht, geheugen, focus: hoe werkt cognitie? NPO Kennis legt het uit.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie