Wetenschap & Techniek
NTR

Hoe verandert de overgang de botten van een vrouw?

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe verandert de overgang de botten van een vrouw?

Is oestrogeen het hormoon dat bij vrouwen kan zorgen voor broze botten en overgewicht na de overgang, of is er meer aan de hand? Onderzoekers hebben ook een andere boosdoener op het oog.

Hoe verandert de overgang de botten van een vrouw?

Vrouwen hebben na de overgang een verhoogde kans op botontkalking (osteoporose), en vaak komen ze ook sneller aan. Lang werd gedacht dat dat kwam door veranderingen van het hormoon oestrogeen, maar dat lijkt maar een deel van het verhaal te zijn.

Vet in je botten

Annegreet Veldhuis-Vlug van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam onderzoekt of de veranderingen mogelijk door een ander hormoon kan worden veroorzaakt: FSH, follikelstimulerend hormoon. Ook kijkt ze naar de rol van beenmergvet het vet dat in je botten zit. In nachtprogramma Focus vertelt ze over het onderzoek dat ze deed in de Verenigde Staten.

Na de overgang gaat het hormoon FSH flink omhoog, vertelt Veldhuis-Vlug. Als vrouwen daar meer van hebben, blijken ze ook meer beenmergvet te hebben. En dat lijkt dan weer verband te houden met botontkalking. “En na de overgang krijg je behalve meer vet in je beenmerg ook gewoon meer vet, want veel vrouwen na de overgang komen vaak wat aan.”

Niet altijd serieus genomen

Er mag best wat meer aandacht komen voor de klachten die de overgang met zich meebrengt, vindt Veldhuis-Vlug, want het is een probleem dat de helft van de wereldbevolking aangaat. Uit haar onderzoek en ervaring als arts weet ze dat vrouwen vaak erg veel last hebben van deze veranderingen in hun lichaam, “hoewel dat niet altijd even serieus nog wordt genomen door alle mensen om vrouwen in de overgang heen, en ook niet door alle medische professionals.”

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus

Ster advertentie
Ster advertentie