Binnenland
AVROTROS

Hoge concentratie kankerverwekkende stoffen bij Hoogovens al sinds jaren 70 bekend, blijkt uit opgedoken rapport

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoge concentratie kankerverwekkende stoffen bij Hoogovens al sinds jaren 70 bekend, blijkt uit opgedoken rapport

Al in 1975 was bekend dat er een hoge concentratie vervuilende stoffen in de lucht zat rond het Hoogoventerrein, nu Tata Steel, in Wijk aan Zee. Dat blijkt uit een rapport dat in handen is van EenVandaag. "We lopen al 50 jaar achter dit probleem aan."

Video niet beschikbaar

Inwoners rondom Tata Steel, het vroegere Hoogovens, maken zich al langer zorgen over kankerverwekkende stoffen die neerdalen in de omgeving. Nu blijkt dat in de jaren 70 al duidelijk was dat in de lucht rondom de staalfabriek een verhoogde concentratie vervuilende stoffen werd vastgesteld.

Onthullend en schokkend rapport

Het onderzoek, dat gedaan is in 1975, werd uitgevoerd in opdracht van de provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam. "Ik moet zeggen dat ik het wel een heel onthullend en schokkend rapport vind", zegt hoogleraar preventieve geneeskunde Onno van Schayck van de Maastricht University.

"Omdat het heel duidelijk laat zien dat er in de omgeving van de staalfabriek dagelijks kankerverwekkende stoffen in de lucht zaten."

Twee keer zo hoog

In het rapport staat dat op de meetpunten Heemskerkerduin, Beverwijk en IJmuiden de gemiddelde niveaus ongeveer twee keer zo hoog liggen als op de overige punten.

'Het meetpunt Wijk aan Zee, dat dicht bij het Hoogoventerrein ligt, vertoont een erg afwijkend beeld: het jaargemiddelde niveau van alle componenten uitgezonderd coroneen is ongeveer een factor 5 groter dan op de overige punten buiten het IJmondgebied', staat in het rapport.

Leidt tot kanker

"Deze stoffen brengen een verandering aan in het genetisch materiaal van je DNA", legt Van Schayck uit. "Bij mensen die daar gevoelig voor zijn kan dat leiden tot celvermeerdering en dat leidt weer tot kanker. Heel vaak is dat longkanker, dat is de eerste plek waar je dat spul inademt en dat betekent dat daar dan kanker ontstaat."

In 2020 werd bekend dat rondom Tata Steel longkanker soms tot wel 50 procent vaker voorkomt dan het landelijk gemiddelde.

'Verhoogde concentraties'

"Dat die stoffen kankerverwekkend zijn, dat wisten we 50 jaar geleden ook al", zegt de hoogleraar. "Dat wisten we onder andere van sigaretten, daar zitten dezelfde typen stoffen in."

Het gaat daarbij om polycyclische aromatische koolwaterstoffen, ook wel PAK genoemd. 'Bij winden over het Hoogoventerrein zijn op de meetpunten Wijk aan Zee en IJmuiden sterk verhoogde en in Beverwijk enigszins verhoogde concentraties, die wijzen op een duidelijke invloed van Hoogovens', staat in het rapport uit de jaren 70.

Lees de rest van het artikel op EenVandaag.nl.

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie