Binnenland
KRO-NCRV

Omwonende Kees wil Chemours dicht hebben: 'In de wijk staat een kankerflat'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Omwonende Kees wil Chemours dicht hebben: 'In de wijk staat een kankerflat'

"Gezondheid zou toch op de eerste plaats moeten staan? Dan ruim je toch alle wetgeving op die dat belemmert?" Omwonende en actievoerder Kees van de Hel reageert bij Spraakmakers op de problemen bij chemiebedrijf Chemours in Dordrecht.

Video niet beschikbaar

Iedere zaterdagmorgen staat Van de Hel met verschillende anderen voor de poorten van Chemours. In hun handen hebben ze emmers met vervuilde grond en leidingwater. "En die storten we dan leeg", zegt hij.

Wel veel media-aandacht

Hiermee protesteert hij tegen de vervuilende stoffen die de fabriek al jaren uitstoot. Follow The Money, AD/De Dordtenaar en recent Zembla berichtten hierover. Meerdere partijen in de provincie Zuid-Holland roepen nu op om het chemiebedrijf Chemours te sluiten. Alleen: juridisch lijkt dit onmogelijk.

"Het gewenste resultaat laat inderdaad nog even op zich wachten, maar dat komt zeker. Het resultaat tot nu toe is wel dat we de media in de volle breedte hebben gehaald en dat is jarenlang wel anders geweest."

Gezondheidsschade is groot

Dat de provincie de fabriek niet kan sluiten, daar kan hij met z’n hoofd niet bij. "Als je ervan uitgaat dat volksgezondheid op nummer één zou moeten staan, dan zou iedere wetgeving die dat belemmert toch uit de weg moeten worden geruimd?" Hij wijst op de coronaperiode, waarin snel allerlei veiligheidsmaatregelen genomen konden worden. "Waar blijft diezelfde overheid nu?"

Hij hoopt op een doorbraak. De gezondheidsschade is groot, vertelt hij. In zijn woonwijk wonen veel mensen met borstkanker, baarmoederkanker, testikelkanker of nierproblemen. "Er is een flat in de wijk, en die noemen we de kankerflat."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie