Binnenland
NOS

Extinction Rebellion maakt geen uitzondering op Prinsjesdag: 'We zullen er weer staan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Extinction Rebellion maakt geen uitzondering op Prinsjesdag: 'We zullen er weer staan'

Klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion (XR) zullen vandaag voor de elfde dag op rij actievoeren op de A12 in Den Haag. Het is vandaag ook Prinsjesdag, maar daar wordt geen uitzondering voor gemaakt. NOS Met het Oog op Morgen ging erover in gesprek met activist Lucas Winnips.

Video niet beschikbaar

"We gaan gewoon door, zoals we ook aangegeven hebben", zegt Winnips. "Wij blijven de A12 blokkeren totdat de fossiele subsidies zijn afgeschaft. Dus ook morgen (vandaag, red.) zullen we er weer staan."

"Als je kijkt naar de klimaatcrisis is de nood zo hoog dat er per direct heel ingrijpende maatregelen genomen moeten worden. Dan moet je in eerste instantie stoppen met het subsidiëren van fossiele brandstoffen en het aanjagen van fossiel brandstofgebruik."

'Moeten hoop houden'

"Ik hoop dat het met Prinsjesdag al zo ver is, dat zou wel moeten", stelt Winnips. "We moeten de hoop blijven houden. En anders moeten we het proberen af te dwingen met deze blokkade."

De gemeente Den Haag is niet blij met de blokkades. De Haagse burgemeester Van Zanen had toestemming gegeven aan de politie om in te grijpen.

Politie grijpt in

"Wij vragen niet om politie-inzet. Wij laten ons geluid horen voor een hele belangrijke zaak die iedereen aan zou moeten gaan, op een plek die relevant is voor ons boodschap. Wij willen namelijk staan tussen de Tweede Kamer en het ministerie", legt Winnips uit.

"Daar hebben we recht op en dat zou gefaciliteerd moeten worden. Het is een keuze van het gezag, van burgemeester Van Zanen om op deze manier in te grijpen. Dat ligt verder niet aan ons."

oog XR

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie