Wetenschap & Techniek

Hoe ongezond is vlees nou echt?
NTRNOS

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe ongezond is vlees nou echt?

We horen het al jaren: eet niet te veel rood vlees, anders heb je een hoger risico op hart- en vaatziekten en kanker. Maar deze week concludeerde een groep internationale wetenschappers doodleuk dat het toch allemaal wel meevalt. Hoe zit dat? Nieuws en Co vroeg het aan Astrid Postma van het Voedingscentrum.


Het onderzoek dat deze week verscheen heeft wel wat uitleg nodig, zegt Postma. Uit de studie blijkt dat de gezondheidswinst vrij klein is als mensen in plaats van drie of vier porties per week bijna helemaal geen vlees meer eten. Maar, zegt Postma, de onderzoekers gaan uit van een lagere vleesconsumptie dan we nu in Nederland hebben.

700 gram per week

"Als we kijken naar de Nederlandse situatie, eten mensen meer dan die drie tot vier porties rood vlees per week: mannen 700 gram en vrouwen 500. Dus voor de meeste mensen geldt dan nog steeds dat het wel beter is om op te schuiven naar die drie tot vier porties."

Uit allerlei eerder onderzoek weten we namelijk dat als mensen meer dan die paar porties per week eten, er wel degelijk een groter risico is op bijvoorbeeld darmkanker of diabetes. "Dus we weten van een hogere vleesconsumptie echt wel dat dat nadelig kan zijn voor je gezondheid", zegt Postma.

Niet gebaseerd op afzonderlijke studies

Als je gaat kijken naar individuele voedingsonderzoeken, lijken die elkaar vaak tegen te spreken. Autoriteiten zoals de Gezondheidsraad baseren hun adviezen dan ook niet op afzonderlijke studies, legt Postma uit, maar gieten de resultaten van veel verschillende onderzoeken in een meta-analyse.

"En pas als die resultaten allemaal dezelfde kant op wijzen, allemaal ongeveer even groot zijn, vinden ze de kwaliteit goed genoeg om daar een advies aan te verbinden."

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie