Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Naturalis gaat reusachtige langnekdino’s opgraven

foto: The Children's Museum of Indianapolisfoto: The Children's Museum of Indianapolis
  1. Nieuwschevron right
  2. Naturalis gaat reusachtige langnekdino’s opgraven

Onderzoekers van Naturalis gaan meedoen aan opgravingen in de Verenigde Staten, waar botten van de allergrootste dino's ooit zijn gevonden. Ze hopen in de toekomst het skelet van een langnekdinosaurus naar Leiden te halen.

Naturalis wil reusachtige langnekdino naar Nederland halen

De opgravingen vinden plaats in de 'Jurassic Mile', een gebied in de Amerikaanse staat Wyoming waar een grote schat aan fossielen is gevonden van zo’n 150 miljoen jaar oud. Er is daar een berg met een laag die helemaal vol zit met dinosaurusbotten, vertelt hoogleraar paleontologie en Naturalis-onderzoeker Anne Schulp in Nieuws en Co. "Wij gaan deze zomer het topje van die berg een beetje wegschuiven en dan moeten daar nóg meer botjes uit tevoorschijn komen."

Vast in de modder

Hoe komen al die botten bij elkaar in een berg terecht? "Er is daar een heel pakket gesteente afgezet door de rivieren die daar stroomden", legt de onderzoeker uit. Zo zijn de botten toegedekt door zand en modder die werden meegevoerd. Het bijzondere van de vindplaats is dat er een drinkplek in de buurt was, dus het lijkt erop dat de dieren daar in de modder vast zijn komen te zitten. "En dan krijg je natuurlijk heel veel skeletten heel dicht bij elkaar."

In de berg liggen zoveel fossielen verborgen, vertelt Schulp, dat de onderzoekers uit de VS versterking zochten van hun Nederlandse en Britse collega’s. "De vraag kwam of wij en het Natural History Museum in Londen wilden aanschuiven, zodat we er met z’n drieën genoeg handjes, tijd en energie in kunnen steken."

Twee langnekken op het spoor

De komende tien jaar zijn de onderzoekers nog niet klaar, denkt Schulp, want ze verwachten van alles aan te treffen in de berg. Van vleesetende dino’s en krokodillen tot twee langnekken, die de onderzoekers al op het spoor zijn. In Naturalis is binnenkort al een langnek van zo’n 16 meter te bewonderen, maar de skeletten die in Wyoming worden opgegraven zijn bijna twee keer zo groot. Schulp: "Over een paar jaar zou het toch wel leuk zijn als we er zo eentje naar Leiden kunnen halen."

Wanneer en hoe zijn de dinosauriërs uitgestorven? Lees verder op NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie