Wetenschap & Techniek

Deze kamer voorziet al je apparatuur draadloos van stroom

foto: Disney Researchfoto: Disney Research
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze kamer voorziet al je apparatuur draadloos van stroom

Een door Walt Disney gefinancierd onderzoek slaagde erin om een kamer te creëren die al je elektronica op een draadloze manier van elektriciteit voorziet.

Misschien ken je wel die tafels of lampvoetjes waarop je sommige mobieltjes draadloos kunt opladen. Of misschien heb je al eens gehoord van experimenten met elektrische auto’s die hetzelfde doen. De Disney Research Hub, een door Walt Disney gefinancierd netwerk van onderzoekslaboratoria, gaat nu nog een stapje verder.

De onderzoekers creëerden een kamer waarin geen enkel stopcontact meer nodig is. Alle elektronica in hun filmpje werken op elektriciteit die met behulp van elektromagnetische velden aangemaakt wordt. Hun paper over deze uitvinding werd in het wetenschappelijke Tijdschrift Plos One gepubliceerd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dat zogenaamde inductieve of draadloos opladen ziet er niet alleen erg science-fiction-achtig uit, het kan je ook van een aantal dagelijkse kleine ergernissen verlossen. Denk maar aan het zoeken naar een stopcontact, het vinden van een geschikte oplaadstekker, of kabels die in de war raken. Ook Nicolas Tesla, de beroemdste ingenieur uit de geschiedenis, vond het een fascinerend idee.

Een aantal aanpassingen aan je kamer zul je wel moeten maken. Allereerst moeten je muren en plafond van aluminium zijn en zul je een koperen paal in het midden van de kamer moeten tolereren. Die paal wordt onder stroom gezet en stuurt via mini-condensatoren elektromagnetische velden de kamer in. Het zijn deze velden die een elektrische spanning opwekken in al je elektronische apparaten. De aluminium-muren houden de elektromagnetische velden mooi binnen de kamer.

Niet elk toestel is geschikt

In het filmpje en in theorie ziet dat er allemaal mooi uit. Maar in werkelijkheid zijn er nog wel problemen met die elektriciteitsopwekking van elektronica. Allereerst moeten al de toestellen over een spoel beschikken die de magnetische velden in elektriciteit kunnen opwekken.

“En ten tweede werken veel elektronische apparaten niet met dezelfde elektrische spanning of voltage,” zegt accu-expert Erik Kelder (TU Delft). “Als je toestel niet de juiste spanning ingevoerd krijgt, kan het zijn dat het niet werkt of dat de batterij of andere geleidende onderdelen van je apparaat beschadigd worden. Dat geldt ook bij elektromagnetische inductie opgewekte spanning.” Volgens Kelder is het wel onwaarschijnlijk dat je toestel opeens in brand zal vliegen. “Ik kan me amper voorstellen dat er nog elektronica bestaan waarbij geen kooi van Faraday ingebouwd is.

Veilig… tot op zekere afstand

En verrassend: hoewel de veiligheid van de kamer op het gebied van straling nog veel uitvoeriger onderzocht moet worden, lijkt de kamer vanuit een eerste indruk te voldoen aan de regels voor de bescherming van de gezondheid. Ook al stuurden de onderzoekers 1900 Watt de kamer in, de elektromagnetische velden uit de proefopstelling belastten het totale menselijk lichaam met niet meer dan 0,06 Watt per kilo. Internationale aanbevelingen (de zogenaamde SAR-regels) schrijven een maximum van 0,08 Watt per kilo voor.

Dat verandert echter wel als je op minder dan een halve meter van de koperen paal staat: dan worden deze limieten wel duidelijk overschreden. Indien Disney deze uitvinding als coole kinderkamer op de markt zou brengen, denk je dus toch maar beter even na.

Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Dinsdag en vrijdag rond 10.50 uur in De Ochtend

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).

Ster advertentie
Ster advertentie