Wetenschap & Techniek

Eén op de drie vrouwen krijgt ooit migraine

NTR
foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Eén op de drie vrouwen krijgt ooit migraine

Migraine komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Dat is geen toeval: recent onderzoek laat zien dat vrouwelijke hormonen er een belangrijke rol in spelen. Nederlandse wetenschappers zoeken uit hoe dat precies zit.

Een bonzend hoofd, misselijkheid en overgevoeligheid voor licht en geluid: een migraineaanval is geen pretje. Sommige mensen zijn er zelfs meerdere dagen per week volledig door uitgeschakeld. De Wereldgezondheidsorganisatie stelt niet voor niets dat migraine een van de meest invaliderende aandoeningen is die er zijn.

Veel vaker bij vrouwen

Migraine komt drie keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, maar het onderzoek ernaar was tot voor kort vooral op mannen gericht. Wetenschappers van het Erasmus Medisch Centrum en het Leids Universitair Medisch Centrum brengen daar verandering in. Ze zijn een onderzoek gestart om uit te zoeken hoe bij vrouwen de migraine-aanvallen, hormonen en menstruatiecyclus met elkaar samenhangen.

Helpt de anticonceptiepil?

Neuroloog Gisela Terwindt van het Leids Universitair Medisch Centrum vertelde erover in Nieuws en Co. “We denken dat ongeveer 15% van de mensen last heeft van migraine. En bij vrouwen is dat veel vaker. Je kunt eigenlijk wel stellen dat een derde van de vrouwen in haar leven te maken krijgt met migraineaanvallen, in meer of mindere mate.”

De onderzoekers hopen uiteindelijk een preventief medicijn voor migraine te vinden. Daarbij kijken ze ook of de anticonceptiepil kan helpen om de aanvallen te voorkomen.

Leven met migraine

Hoe is het om migraine te hebben? In nachtprogramma Focus vertelde ervaringsdeskundige Mariëtte Baarda, die er een boek over schreef, hoe het is om met deze aandoening te leven. Ook Elisabeth van Nimwegen was te gast, die bij tv-programma Focus een uitzending maakte over migraine.

Meer weten over migraine? Lees verder op NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus

Ster advertentie
Ster advertentie