Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Hoe blijf je in de operatiekamer topprestaties leveren?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe blijf je in de operatiekamer topprestaties leveren?

De chirurg als baas van de operatiekamer, die de rest van zijn team alleen maar laat doen wat hij wil. "Dat beeld is niet meer van deze tijd", stelt Jaap Hamming, hoofd vaatchirurgie bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) bij Spraakmakers. Hij laat onderzoek doen naar het geheim van een optimale samenwerking in de operatiekamer.

"Er worden in operatiekamers bijna altijd topprestaties geleverd, en ik wilde weten welke ingrediënten ervoor zorgen dat dit gebeurt." Dat zegt Eduard Schmidt, universitair docent aan het Instituut Bestuurskunde van de Universiteit Leiden.

"Wij onderzoeken of mensen zich vrij voelen om, ook in situaties waar heel veel druk is, collega’s aan te spreken, bijvoorbeeld als ze kortaf of directief worden", zegt Schmidt. "In de literatuur vind je veel bewijs dat wanneer iedereen zich durft uit te spreken, er vaak betere beslissingen worden genomen dan wanneer je met oogkleppen op één iemand volgt."

Volgens Hamming was de chirurgie vroeger veel hiërarchischer dan tegenwoordig. "Dat leidde soms tot ingewikkelde taferelen." De chirurg zegt dat hij het in zijn eigen leiderschap belangrijk vindt om iedereen tijdens een operatie te betrekken. "Als je heel intensief bezig bent met een operatie - en zeker als het een beetje spannend wordt - dan heb je de neiging om een soort wereldversmalling te krijgen. Je ziet dan niet meer goed wat er om je heen gebeurt. Dat is een valkuil, en dan is het heel prettig als er mensen zijn die je uit die focus halen. Zo blijf je met elkaar kijken of we op de goede weg zijn."

Hamming stelt dat de chirurgie-opleiding de laatste vijftien jaar meer aandacht heeft voor samenwerking en communicatie. "Het gaat niet alleen maar om je medische competenties, het gaat er ook om hoe je professioneel gedrag is. Die aandacht was er in het verleden niet."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie