Wetenschap & Techniek
AVROTROS

'De universiteit wordt overschat'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De universiteit wordt overschat'

Eindelijk weer college! Een zegen voor studenten maar mogelijk niet voor alle docenten, professoren en doctoren aan de uni. Fijn dat het weer kan, maar de werkdruk en de hiërarchische verhoudingen op de universiteit zijn al jaren een probleem. Namens WO in Actie opent professor Remco Breuker, verbonden aan de Leidse Universiteit, maandag het academisch jaar met een ranglijst van universiteiten met de meeste misstanden. “De UvA staat in ieder geval niet in de top drie”, zegt hij in dr Kelder en Co.

Video niet beschikbaar


Meer wil hij nog niet onthullen, het sappigste bewaart hij voor de bijeenkomst maandag. De lijst met wantoestanden wordt gebruikt om aandacht te vestigen op de enorme werkdruk op universiteiten, die natuurlijk wordt veroorzaakt door de enorme groei aan studenten, terwijl er geen extra geld is voor meer onderwijzend personeel.

Lekker naar het HBO
"Dat kan ook anders", stelt dr Kelder voor. "Waarom moet iedereen naar de universiteit? Die aantallen kunnen toch best wat kleiner, laat de rest lekker een beroepsopleiding bij het HBO gaan doen?", werpt de presentator op. "Ik ben voor meer loodgieters, want ik heb er een nodig."

"Daar ben ik het helemaal mee eens", antwoordt Breuker. "De universiteit wordt wat dat betreft ook echt overschat. Een universitaire opleiding is prachtig, maar het is niet noodzakelijk het hoogst haalbare. Veel studenten komen voor prestige en niet voor de wetenschap. De universiteit heeft zeker een belangrijke bijdrage maar de balans is weg en daar kunnen we wat aan doen met een betere verdeling van het geld", zegt Breuker.

De hoogleraar Koreastudies aan de universiteit Leiden - balanceerde op het randje van een burn-out. Hij was helemaal klaar met de constante werkdruk op de universiteit, en er schreef samen met twee andere hoogleraar een pamflet over: 40 stellingen over de wetenschap. Zijn aanklacht? De universiteitscultuur is 'extreem hiërarchisch, bijna feodaal’. Kortom: ‘Noord-Koreaanse toestanden?’, vraagt Jort Kelder van dr Kelder en Co.

“Nou zo erg is het gelukkig nog niet”, antwoordt Breuker.


Remco Breukers

Ster advertentie
Ster advertentie