Achtergrond
EO

Studentenvakbond: 'Uitval 30 procent hbo'ers in coronatijd dreigt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Studentenvakbond: 'Uitval 30 procent hbo'ers in coronatijd dreigt'

Het gedrag van jongeren in coronatijd wordt deze dagen veel besproken. Onder andere naar aanleiding van een open brief van de 94-jarige Jan Hoek, waarin hij jongeren oproept om nog even vol te houden en geen feestjes te vieren. Maar met het begin van een nieuw studiejaar kan dat nog weleens lastig worden.

"Studenten hebben een moment samen echt nodig", stelt Freya Chiappino, vicevoorzitter van de Landelijke Studentenvakbond, in Dit is de Dag. Daar is Sonny Spek, politicoloog en student, het niet mee eens. "Jongeren moeten nu ook beseffen: het gaat niet om mij."

Video niet beschikbaar

"De eerste honderd dagen zijn heel belangrijk voor studenten. Voor de formele binding met de instelling, maar ook voor de informele binding met elkaar en een nieuwe stad", aldus Chiappino. Onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond laat zien dat meer dan 30 procent van de hbo-studenten en 7 procent van de universitaire studenten uit zullen vallen als er geen zachte landing plaatsvindt aan het begin van het studiejaar. En dat zal juist plaatsvinden onder de kwetsbare groepen.

Spek begrijpt dat wel, maar stelt dat er bij een tweede golf dit najaar prioriteiten gesteld moeten worden. En dan staan de studenten wat hem betreft niet hoog op het lijstje. Hij maakt zich veel meer zorgen of de basis- en middelbare scholen wel open kunnen blijven. "Het kennismaken met de stad moet dan maar op een later moment gebeuren."

Verloren jaar

Jongeren zullen volgens Spek bereid moeten zijn om offers te brengen. "Misschien moeten we als jongeren maar accepteren dat dit sociaal gezien een verloren jaar is." Chiappino kan zich daar absoluut niet in vinden. Zij vindt dat de studenten daar te gemakkelijk mee worden weggezet. "Ik zie heel veel jongeren die een introductietijd hard nodig hebben, zeker eerstejaars studenten. Wij zien dit echt fout gaan!"

Moeten jongeren niet zo zeuren?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie