Binnenland
AVROTROS

Veel docenten nodig door toestroom nieuwe studenten: 'Hbo's voor enorme uitdaging'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Veel docenten nodig door toestroom nieuwe studenten: 'Hbo's voor enorme uitdaging'

Door corona is de toestroom van nieuwe studenten heel hoog: in het nieuwe collegejaar vanaf september komen er 10 procent meer studenten bij in het hoger onderwijs. Daardoor zijn nieuwe docenten hard nodig, vertelt Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen in Radio EenVandaag.

De Hogeschool Utrecht zoekt 400 nieuwe medewerkers, nog vóór het nieuwe collegejaar begint. Door corona is de toestroom van nieuwe studenten namelijk gigantisch en ook de achterstanden moeten worden weggewerkt, schrijft het AD.

Minder tussenjaren

En de HU is niet de enige hogeschool waar een groot tekort is aan docenten en ander onderwijspersoneel. "Het is inderdaad zo dat hbo's voor een enorme uitdaging staan", zegt voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen. "We zien dat er nu 10 procent meer studenten instromen ten opzichte van vorig jaar."

En die stijging is een direct gevolg van de coronapandemie. "We zagen dat de slagingspercentages op de havo heel hoog waren, omdat de centrale eindexamens niet doorgingen. En daarnaast krijgen we de indruk dat veel minder studenten een tussenjaar namen, omdat ze niet de wereld konden rondreizen. Dus dat betekent een snellere doorstroom naar het hbo", zegt Limmen.

Waar haal je duizenden mensen vandaan?

10 procent meer studenten, betekent dat er 10 procent meer personeel nodig is. "Er werken nu tussen de 30.000 en 31.000 docenten werken in het hbo. Met deze toename aan studenten zullen we duizenden meer docenten nodig hebben", zegt Limmen.

Maar waar haal je die duizenden mensen vandaan? "Het wordt een dekselse toer, dat zeker", zegt Limmen. Toch ziet hij mogelijkheden. "Een van de mogelijkheden is parttime lesgeven, dus één of twee dagen per week. Dat zijn zogeheten 'hybride' docenten, die ook nog in het werkveld aan de slag zijn. We hopen hen te kunnen verleiden om de overstap te maken."

Corona heeft volgens hem de status van leraar veranderd. "We zien dat mensen positiever zijn over bijvoorbeeld werken in het onderwijs en de zorg, omdat mensen anders tegen deze vitale beroepen zijn gaan aankijken. Mensen zien nu duidelijker het maatschappelijk belang."

VHS

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie