Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Hoe warmer, hoe meer luchtvervuiling door asfalt

foto: pxherefoto: pxhere
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe warmer, hoe meer luchtvervuiling door asfalt

Asfalt zorgt voor meer luchtvervuiling naarmate het heter wordt. Op hete zomerdagen kan asfalt voor meer luchtvervuiling zorgen dan alle benzine- en dieselauto's gecombineerd, schrijven Amerikaanse onderzoekers.

Ze deden hun onderzoek in Los Angeles, waar de temperaturen heersen die vergelijkbaar zijn met delen van Zuid-Europa. Als de temperatuur van het asfalt tussen de 40 en 60 graden Celsius kwam, wat op een Californische zomerdag niet ongewoon is, verdubbelde de uitstoot van de zogenoemde secundaire organische aerosolen. De resultaten staan beschreven in Science Advances.

Temperatuur en zonlicht

Deze aerosolen kunnen vervolgens kleine deeltjes vormen die bekend staan onder de noemer PM2.5. Dit soort luchtvervuiling valt onder de gevaarlijkste categorie voor de menselijke gezondheid. De uitstoot van deze deeltjes is niet alleen het gevolg van hogere temperaturen, maar ook van het zonlicht dat op het asfalt schijnt. Onder gecontroleerde omstandigheden leidde zonneschijn tot een 300 procent hogere uitstoot van deze deeltjes.

Naarmate de temperaturen op aarde stijgen - vooral in stedelijke gebieden, waar veel asfalt ligt - kan de wegbedekking dus voor meer uitstoot van luchtvervuiling zorgen, constateren de onderzoekers. Ze willen geen beleidsadviezen geven, maar wijzen wel op bestaand onderzoek naar coatings die het wegdek koeler kunnen houden. Zulke coatings zouden niet alleen steden koeler kunnen houden, maar ook luchtvervuiling tegen kunnen gaan.

Luister ook:

Fof: Gemiddeld leven Amsterdammers een jaar korter door luchtvervuiling

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie