Naar homepage
Wetenschap & Techniek

Twijfel je? Kies dan voor verandering
NTR

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Twijfel je? Kies dan voor verandering

Twijfel je of je een verandering wilt doorvoeren in je leven? Doe het dan maar wél, want mensen die dat doen zijn na een half jaar gelukkiger dan mensen die alles bij het oude laten. Dat blijkt uit een nieuwe wetenschappelijke studie.

Deelnemers aan het onderzoek kregen de vraag om na te denken over een belangrijk dilemma in hun leven: moet ik van baan veranderen? Zal ik een aanzoek doen? Maar in plaats van zelf de beslissing te nemen na gesprekken met vrienden en familie, namen ze de beslissing uiteindelijk op basis van het opgooien van een muntje.

Leidde dat tot het doorvoeren van een verandering, dan waren mensen zowel twee als zes maanden later gelukkiger dan voor de verandering. Als ze de keuze opnieuw zouden moeten maken, zouden ze wederom voor de verandering kiezen, blijkt uit de studie in Review of Economic Studies.

Voor de groep in zijn geheel - dus inclusief de mensen die geen verandering doorvoerden - dan gaven de deelnemers na twee maanden nog de voorkeur aan het behoud van de status quo: geen verandering. Maar na een half jaar was die voorkeur verdwenen.

Meer variatie = meer geluk

Die resultaten sluiten bijna naadloos aan bij een studie die op dezelfde dag verscheen in Nature Neuroscience. Daaruit blijkt dat mensen gelukkiger zijn naarmate ze meer variatie hebben in hun dagelijkse routines, nieuwe plekken bezoeken en meer verschillende ervaringen hebben.

Dat was ook terug te zien in de hersenen van de proefpersonen: het beloningscentrum in het brein was actiever in mensen die meer variatie in hun leven hadden en meer geluk rapporteerden. De onderzoekers denken overigens dat het verband twee kanten uitwerkt: je wordt gelukkiger van meer variatie in je leven, en mensen die gelukkiger zijn kiezen vaker voor variatie.

De huidige beperkingen als gevolg van de coronacrisis beperken natuurlijk de mogelijkheden om variatie aan te brengen in je leven, realiseren de onderzoekers zich. Maar ook kleine veranderingen kunnen al effect hebben, zeggen ze: een paar fitness-oefeningen, een klein stukje lopen of een andere route naar de winkel kunnen al verschil maken.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie