Diederik Gommers: 'Zorginfarct geen vrijbrief om niks aan milieu te doen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Diederik Gommers: 'Zorginfarct geen vrijbrief om niks aan milieu te doen'

De zorgsector produceert elk jaar meer dan 300.000 ton afval en veroorzaakt acht procent van de Nederlandse CO2-uitstoot. Toch staan er geen afspraken over verduurzaming in het Integraal Zorgakkoord en dat moet anders, zegt Diederik Gommers, intensivist bij het Erasmus MC, in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

De zorg loopt achter in het behalen van de klimaatdoelstellingen en dat komt door een gebrek aan leiderschap en strategie, stelt o.a. Diederik Gommers in een opiniestuk in NRC. Het verwarmen van de gebouwen, medisch afval en doordat er weinig afval wordt gescheiden produceert de zorgsector veel CO2 uitstoot. Volgens Gommers wordt er bij de inkoop van producten niet goed gekeken naar de effecten op het milieu. "Er wordt veel ingezet op kwaliteit en het voorkomen van infecties, maar we hebben nooit secuur gekeken naar onze bijdrage aan het milieu."

Integraal Zorgakkoord zet niet in op duurzaamheid

Een mogelijke oplossing zou een omschakeling naar groene stroom kunnen zijn. "Ik wil dat we het met z'n allen gaan doen. Thuis doen we meer aan afval scheiden dan op de werkvloer", zegt Gommers. In het Integraal Zorgakkoord schetst het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport samen met zestien betrokken zorgpartijen een toekomstvisie op de zorg, maar over duurzaamheid wordt maar weinig gesproken in het plan.

Voor duurzaamheid is geld nodig, terwijl het Integraal Zorgakkoord inzet op bezuinigen. "Als we betere producten willen inkopen, die minder belastend zijn, dan moeten we samen investeren met de industrie. De kosten van de zorg nemen alleen maar toe en dat er bezuinigd moet worden daar zijn we het mee eens, maar het milieu is zo belangrijk, daar moet je in investeren." Gommers vindt de huidige druk op de zorg door het personeelstekort en het ziekteverzuim geen redenen om niks aan verduurzaming in de sector te te doen. "De problemen worden niet anders de komende tijd. Ik vind dat er nu iets aan het milieu moet gebeuren en daarom moet je keuzes maken. Je moet geld reserveren en een beetje druk zetten dat we als zorgsector iets gaan doen aan duurzaamheid."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie