Amerikaanse luchtmacht houdt de Kerstman in de gaten

foto: AFP PHOTO / VYACHESLAV OSELEDKOfoto: AFP PHOTO / VYACHESLAV OSELEDKO
  1. Nieuwschevron right
  2. Amerikaanse luchtmacht houdt de Kerstman in de gaten

Het is bijna kerst en de Kerstman is weer in aantocht. En niet geheel ontoevallig houdt ook dit jaar de Amerikaanse luchtmacht in de gaten of de Kerstman er al aankomt. Correspondent Karlijn van Houwelingen legt in Bureau Buitenland uit waarom.

bb vpro utigelicht

Santa en luchtslee

Wat ooit begon als vergissing, is nu traditie geworden in de Amerikaanse luchtmacht, vertelt Van Houwelingen. "In de jaren vijftig drukte een warenhuis een verkeerd telefoonnummer af in een folder. Een kind dat op zoek was naar de Kerstman, belde per ongeluk de geheime lijn van een eenheid die het luchtruim monitort om alarm te slaan bij inkomende raketten. Een kolonel die de telefoon opnam speelde het spel mee en dat leidde tot een traditie. Inmiddels bemannen op kerstavond honderden militaire vrijwilligers een speciale telefoonlijn. Zij vertellen kinderen of Santa en zijn luchtslee al op de radar zichtbaar zijn."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

PR-instrument

Inmiddels is het een PR-instrument geworden, vertelt de correspondent. "Het is een manier om een menselijk gezicht van het leger te laten zien.'' Intussen houdt de Amerikaanse defensie zich ook met andere pr-gerelateerde zaken bezig rond kerst. "Mariniers zamelen altijd speelgoed in voor kinderen uit arme gezinnen en de luchtmacht dropt kerstpakketten op afgelegen eilanden in de Stille Oceaan."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie