5 tips voor beter onderwijs
- Nieuws
- 5 tips voor beter onderwijs
[KRO-NCRV] Deze week cirkelen de Nieuwsgieren van NPO Radio 1 boven onderwijsland. Zij landen in een plofklas, op een lerarenopleiding en thuis bij een afgehaakte leraar met steeds dezelfde vraag: wat moet er veranderen in het onderwijs?
Zo hopen zij formateur Edith Schippers een handje te helpen, door met de antwoorden uit de praktijk een onderwijsparagraaf te schrijven. Vijf aanbevelingen voor het nieuwe kabinet.
1. Kleinere klassen
De ideale klas telt 24 leerlingen volgens Kim van Strien, lerares Frans en bestuurslid van Leraren in actie. Maar in de praktijk zijn het er vaak meer dan 30. “Ik denk dat de overvolle klas een van de redenen is waarom mensen niet meer voor de klas willen staan” .
De Nieuwsgieren
2. Meer salaris en 3. Lagere werkdruk
Hoe minder leerkrachten, hoe hoger de werkdruk, hoe minder mensen nog leraar willen worden. Het is een cirkeltje waar we met zijn allen in terecht zijn gekomen en waar we maar moeilijk uit kunnen komen met elkaar”, zegt Jan van de Ven, docent basisonderwijs. “Het is echt nu kiezen of de streep erdoor. Er moet duidelijk geïnvesteerd worden in de mensen, in de salarissen.”
De Nieuwsgieren
4. Betere carrièreperspectieven
50% van de leerlingen aan de lerarenopleiding valt uit. Anton van den Brink, directeur van de Fontys lerarenopleiding in Sittard heeft wel een idee om het onderwijs aantrekkelijker te maken. “Door niet het vooruitzicht te hebben van een carrière waarbij mensen 40 jaar voor de klas staan.” Hij is voorstander van een circulaire carrière waarbij mensen zowel in onderwijs werken als in het bedrijfsleven. “Dat we op die manier ook de praktijk en het onderwijs met elkaar blijven verbinden.”
De Nieuwsgieren
5. Laat het onderwijs eens met rust
Het opvallendste advies komt uit Amsterdam. Basisschooldirecteur Jenny Horstink wil graag de 3 R’s terug. Rust, regelmaat en ruimte. “Niet steeds de regels veranderen, laat ons gewoon lesgeven en geef de leraren de ruimte om hun werk in te richten. Heb vertrouwen.”
De Nieuwsgieren
VVD- onderwijswoordvoerder Becker is het eens met de aanbeveling om te investeren in het onderwijs, maar haar partij wil minder geld uittrekken dan bijvoorbeeld beoogd coalitiepartner D66, dat 3,6 miljard wil investeren. Ze heeft in ieder geval beloofd om de suggesties van de nieuwsgieren door te geven aan de mensen aan de formatietafel.