'Heel weinig verschil in seksuele fantasieën tussen mannen en vrouwen'

foto: bedbible.comfoto: bedbible.com
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Heel weinig verschil in seksuele fantasieën tussen mannen en vrouwen'

In een caravan trokken kunstenaar Lucas de Man en psycholoog Mariëlle de Goede de afgelopen jaren door Nederland en België om met mensen te praten over seksfantasieën. In het boek Yes, Please staan de resultaten van het onderzoek. "Mensen vinden seksualiteit oké, maar dat delen doen veel mensen niet", zegt De Man erover in Stax&Toine.

Video niet beschikbaar

Volgens de auteurs is het het grootste onderzoek naar seksuele fantasieën in Nederland en Vlaanderen ooit. "Wij noemen het erotische fantasieën, want er komt seks in voor, maar ook heel vaak niet. Het gaat ook veel over de spanning ervoor en de weg ernaartoe", zegt De Man.

Maatschappelijke druk

De interessantste bevindingen van het duo? "Qua inhoud van de fantasieën is er weinig verschil tussen mannen en vrouwen. Er wordt gedacht, en dat lees je ook terug in de wetenschap, dat vrouwen veel meer lieflijke fantasieën zouden hebben, maar daar is niks van waar. Mannen en vrouwen hebben allemaal wilde fantasieën maar ook allemaal lieve en zachte fantasieën. Wat we wel hebben gezien is dat de maatschappelijke druk die je voelt in het dagelijkse leven, invloed heeft op de fantasieën."

"Mannen vertelden dat ze veel prestatiedruk voelden op seksueel vlak en ook in het dagelijks leven, maar dat ze dan in hun fantasie alles goed deden en eindeloos door kunnen gaan. Er wordt ook aangenomen dat vrouwen romantische fantasieën hebben, maar dat is totaal niet zo. Vrouwen zijn helemaal niet bezig met de ander in hun fantasie, met hun seksuele partner en of die het ook naar hun zin hadden", zegt De Goede.

Millennials

De frictie over wel of niet over seks kunnen praten, lijkt volgens de auteurs harder bij jonge mensen vergeleken met vroeger. "We zagen vooral bij millennials dat ze alles goed willen doen, maar ze hebben geen controle over hun seksuele fantasieën. Dus dat kan moeilijk zijn, dat het niet overeenkomt", zegt De Goede.

"De grootste conclusie is dat er heel weinig verschil is tussen mannen, vrouwen, religie en leeftijd", vertelt De Man. "Het enige is dat als je heel restrictief bent opgevoed, je vaak extremere fantasieën hebt richting fetisjen en dat soort dingen. En dat als je heel vrij bent opgevoed, je meer neigt naar groepsseks en controle. Omdat je dan dus weer graag controle wil in je fantasie."

Seksuele fantasieën: is het een taboe of praten we er open voor?

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie