Binnenland
EO

Ongelijke prijzen voor mannen en vrouwen bij kapper: discriminatie?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Ongelijke prijzen voor mannen en vrouwen bij kapper: discriminatie?

Het College voor de Rechten van de Mens boog zich donderdag over de prijs van een dameskapsel. Dat wil zeggen: over de prijs om die te knippen. Vrouwen betalen bij veel kapperszaken meer dan mannen, ongeacht haarlengte. Volgens Winnie Hänschen is hier sprake van discriminatie. "Met alles wat ik las, kwam ik tot de conclusie dat de term man of vrouw wordt gebruikt als een verbloemde manier om te zeggen dat het een uitgebreide service of een andere behandeling is."

De klacht is gericht op twee kappersketens, waaronder TONI&GUY. Eigenaresse van salon TONI&GUY Nederland, Joyce Kranendonk, zegt dat dit niets te maken heeft met discriminatie. "Er moet geen onderscheid zijn tussen heren en dames, dus dat hebben wij niet in onze formule. Wij leveren een andere dienst aan heren."

Bovendien illustreerde Kranendonk aan de hand van de presentator dat mannen in een kortere tijd geknipt kunnen worden dan vrouwen. "U bent toch die meneer Tijs van den Brink van de televisie? Ik hoef uw haar geen twintig of dertig minuten te föhnen en dat is het grote verschil."

Uitgebreide behandeling

Hänschen is niet onder de indruk van de makkelijke mannenkapsels. Zij stelt dat vrouwen niet altijd zitten te wachten op een uitgebreide behandeling. Toch blijft het voor haar spannend of de uitspraak, die begin maart wordt verwacht in haar voordeel uitpakt. "Aan de gezichten van de mensen in het college heb ik vandaag niks af kunnen lezen. En dat mag ook van ze verwacht worden."

Debat over gelijke betaling bij de kapper

Ster advertentie
Ster advertentie