Binnenland
MAX

Taboe op praten over seks en intimiteit na prostaatkanker: 'Maak het bespreekbaar'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Taboe op praten over seks en intimiteit na prostaatkanker: 'Maak het bespreekbaar'

Seks na een prostaatkankerdiagnose is niet ‘t eerste waar de meeste mensen aan zullen denken. Toch is dat volgens gespecialiseerd verpleegkundige in prostaatkanker Anja Ladenberg belangrijk om te bespreken. Het is namelijk erg belangrijk voor de levenskwaliteit van ex-patiënten. Ze vertelde erover in Villa VdB.

Video niet beschikbaar

Seksualiteit is een basisbehoefte

"Seksualiteit en intimiteit zijn net zo belangrijk als eten, drinken en bewegen," zegt Ladenberg. Na een prostaatkankerdiagnose is het cruciaal om deze onderwerpen bespreekbaar te maken. "Als dat er niet meer is, is dat een groot gemis."

Schaamte en verdriet

Prostaatkanker brengt niet alleen fysieke, maar ook emotionele uitdagingen met zich mee. "Veel patiënten denken na de diagnose vooral aan overleven, niet aan seks. Toch is het belangrijk om eerlijk te zijn over de gevolgen voor seksualiteit en intimiteit," aldus Ladenberg. "We willen de drempel verlagen om dit bespreekbaar te maken."

Mannen

"Mannen praten over het algemeen minder makkelijk over hun seksuele problemen," zegt Ladenberg. "De erectie hoort bij de identiteit van een man en zijn zelfbeeld, wat het extra moeilijk maakt." Toch kunnen mannen open zijn, zelfs met een vrouwelijke zorgverlener. "Ze durven vaak veel te vertellen."

Hulpmiddelen

Een vacuümpomp kan helpen bij het krijgen van een erectie. Patiënt Loek heeft deze zelf wel eens gebruikt, vertelt hij openhartig: "Spontane seks is er niet meer bij, maar de intimiteit blijft." Ladenberg voegt toe: "Soms willen mannen gewoon zien dat ze nog een erectie kunnen krijgen, wat mentaal een groot verschil kan maken."

"Seksualiteit is meer dan penetratie," benadrukt Ladenberg. "Intimiteit is veel belangrijker. Na een behandeling moet je elkaar opnieuw leren kennen, net zoals bij verliefdheid." De webshop van Ladenberg biedt hulpmiddelen gericht op intimiteit en niet alleen op penetratie.

'Maak het bespreekbaar'

"Als je een relatie hebt, is het belangrijk om samen te praten over de veranderingen in seksualiteit en intimiteit," zegt Ladenberg. "Prostaatkanker kan een aanleiding zijn om deze gesprekken te beginnen en elkaar opnieuw te ontdekken. De belangrijkste boodschap is: praat erover, verberg je niet achter de schaamte."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie