Coronacrisis: Kunnen kinderen nog buitenspelen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Coronacrisis: Kunnen kinderen nog buitenspelen?

Mevrouw Soorsma heeft drie jongens, een hond en woont op 'drie hoog achter'. Zij vraagt zich of het kwaad kan als haar jongens naar buiten gaan om te spelen. Viroloog Mariet Feltkamp van het Leids UMC in Spraakmakers: "Hoe kleiner de groepjes, hoe beter."

Geen virus in de lucht

De scholen zijn gesloten en je kroost moet energie kwijt. In Madrid mogen de kinderen niet meer buiten spelen. Volgens Feltkamp is buitenspelen zelf niet het probleem. "Het virus zit niet volop in de lucht."

Het probleem zit volgens haar in de mensen zelf. "Als je kinderen gaan rollebollen terwijl ze over elkaar heen hoesten", dan is het niet verstandig.

Rol kinderen corona

Volgens de viroloog is er nog veel niet bekend over de rol van kinderen bij de verspreiding van het virus. "We weten dat ze geïnfecteerd raken en ook best veel virus bij zich kunnen dragen." Maar hoe gemakkelijk ze dit vervolgens overdragen aan andere kinderen en volwassenen, is nog steeds niet duidelijk.

Alternatieven

Alternatieven voor buitenspelen zijn computergames die vrienden online met elkaar kunnen spelen. Of een boksbal ophangen zodat de jongens uit kunnen razen.

Als ze dan toch met hen naar buiten gaat om de hond uit te laten bijvoorbeeld, dan het liefst in kleine groepjes. "Hoe kleiner de groepjes hoe beter." En als je naar het bos of andere plekken gaat, houd dan gepaste afstand (twee meter van elkaar).

Meer vragen over corona

In het eerste half uur van Spraakmakers beantwoordde Feltkamp meerdere vragen. Zoals: Kan het virus overleven op winkelkarretjes? Helpt stomen bij het voorkomen van het virus? En hoe kan winkelpersoneel zich het beste beschermen? Er was ook aandacht voor de positie van ZZP'ers.

Corona-spreekuur

Deze en meer vragen kwamen vandaag aan bod in het corona-spreekuur. Hierin beantwoorden experts vragen van luisteraars over het coronavirus en de maatregelen van het kabinet. Heeft u zelf een corona-gerelateerde vraag? Mail de redactie via spraakmakers@kro-ncrv.nl of word lid van de Spraakmakers Community.

Ster advertentie
Ster advertentie