Ineke kreeg langdurige klachten door haar coronavaccinatie: 'Dit gun ik echt niemand'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ineke kreeg langdurige klachten door haar coronavaccinatie: 'Dit gun ik echt niemand'

In Nederland hebben 444 mensen zich gemeld met langdurige klachten na hun coronavaccinatie. Dat maakte de organisatie C-support gisteren bekend. De 38-jarige Ineke is één van die mensen. Ze was een topfitte bergwandelaar, maar sinds ze haar boosterprik heeft, zit ze thuis met heftige klachten. In Dit is de Dag vertelt ze haar verhaal.

Reportage over Ineke, die langdurige klachten overhield na een vaccinatie

De kans op dit soort klachten na een vaccinatie is erg klein. Volgens de Duitse cardioloog Bernhard Schieffer gaat om zo'n 0,02 tot 0,03 procent van de gevallen. In Nederland zijn er al 39 miljoen doses vaccin toegediend. De kans om langdurige klachten te krijgen na een corona-infectie is 500 tot 1000 keer hoger, volgens hoogleraar vaccinologie Anke Huckriede (UMCG).

'Enorm veel prikspijt'

Maar Ineke heeft pech. In februari van dit jaar haalde ze haar booster. Enkele uren daarna merkte ze dat ze zich niet goed voelde: "Ik had ik hele rare tintelingen in de rechterhelft van mijn gezicht, mijn ooglid ging zelfs hangen." In de weken daarna trekt het door naar andere delen aan de rechterkant van haar lichaam: "In een maand tijd kon ik heel slecht lopen, op het dieptepunt kon ik nog maar tien meter lopen en moest ik continu uitrusten."

Ook andere alledaagse dingen gaan haar in de maanden na de vaccinatie moeilijk af: "ik kan één minuut iets vasthouden en daarna is het wel klaar." Al met al zijn de klachten zeer beperkend en is Ineke al maandenlang aan huis gebonden: "Ik heb heel veel prikspijt, mijn hele leven staat op z’n kop."

'MS is uitgesloten'

Het roept natuurlijk de vraag op of deze klachten daadwerkelijk door het coronavaccin zijn ontstaan. Nadat Ineke bij haar huisarts aan de bel trok, hebben verschillende artsen onderzoek gedaan: "Er zijn scans gemaakt, er is een ruggenprik gedaan, gelukkig zijn daarmee ziektes zoals MS uitgesloten".

Voor haar vaccinatie had ze geen andere klachten, ze was zelfs topfit en had net een vakantie achter de rug waarbij ze ging hardlopen door de bergen. Ook had ze toevallig in de weken voorafgaand aan haar vaccinatie verschillende zelftesten gedaan omdat ze in de buurt was geweest van iemand met corona: "Ik testte de hele tijd negatief".

'Ik geloof in het vaccin'

Ondanks haar heftige klachten ziet Ineke wel de voordelen van het vaccin in. Als arts op de spoedeisende hulp heeft ze in veel mensen met corona behandeld: "Wat ik daar zag is dat gevaccineerde coronapatiënten minder heftig ziek binnenkwamen. Ik geloof dus wel in de werking van het vaccin, maar ik zie ook dat er bijwerkingen zijn. En dat ik één van die 0,01 procent ben, dat is gewoon domme pech."

Herstel

Tien maanden na haar vaccinatie is Ineke er nog slecht aan toe: "De afgelopen zes maanden ben ik stabiel slecht, dus ik zie geen verbetering...". Er is wel een revalidatieteam dat haar begeleidt bij het leefbaar maken van de situatie: "Ik mag nu één uur heel voorzichtig actief zijn en dan lig ik daarna 20 minuten plat, daardoor kan ik weer wat in het uurtje daartussen."

Of ze ooit nog in de bergen kan gaan hardlopen is nog maar de vraag: "Ik hoop dat het uiteindelijk goed komt, maar ik weet het absoluut niet."

De volledige naam van Ineke is bij de redactie bekend.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie