Ruim 400 meldingen van langdurige klachten na coronavaccinatie

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ruim 400 meldingen van langdurige klachten na coronavaccinatie

In het afgelopen jaar hebben zich enkele honderden mensen met langdurige klachten na vaccinatie gemeld bij stichting C-support. Dat meldt de stichting in het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag. Het gaat om klachten als vermoeidheid, concentratieproblemen en kortademigheid die langer dan drie maanden na de coronavaccinatie aanhouden.

Vorig jaar vroeg het ministerie van Volksgezondheid C-support om mensen met langdurige klachten na vaccinatie bij te staan. Sinds november 2021 hebben 444 mensen zich bij de stichting gemeld. In totaal zijn er in Nederland ruim 39 miljoen vaccindoses geplaatst. De Duitse arts Bernhard Schieffer, die een speciale polikliniek heeft opgezet voor mensen met langdurige klachten na vaccinatie, spreekt van zo’n 0,02 tot 0,03 procent van de gevallen.

Klachten

Patiënten melden zich voornamelijk met klachten als vermoeidheid, concentratie- en geheugenproblemen en duizeligheid. In mindere mate komen ook kortademigheid, slaapproblemen, problemen met het vinden van woorden en spierpijn voor.

Volgens medisch adviseur Eline Hofman van C-support is niet van alle meldingen te zeggen of ze ook daadwerkelijk door het vaccin zijn veroorzaakt. "Bij sommigen ontstaan de klachten binnen één of twee dagen na de vaccinatie. Dan lijkt het verband duidelijk. Ik spreek ook mensen die zich maanden na vaccinatie melden, dan lijkt het soms minder waarschijnlijk. Helaas is er nog geen test waarmee je met zekerheid kan vaststellen of het door het vaccin komt", vertelt ze in Dit is de Dag.

Long covid

Volgens hoogleraar Vaccinologie Anke Huckriede (UMCG) zijn dergelijke bijwerkingen niet bekend van andere vaccinaties. "Nu met Covid zijn er in een heel kort tijdsbestek heel veel mensen gevaccineerd. Dat gebeurt bij andere vaccinaties nooit", reageert ze in de uitzending.

De klachten lijken erg op de symptomen die zich voordoen bij Long Covid. Net als bij Long Covid komen deze klachten vooral bij vrouwen voor: 70% van de melders is vrouw. De meesten zijn tussen de 30 en 60 jaar. Volgens Huckriede lijkt het er niet op dat deze klachten specifiek ontstaan bij vaccins die met de nieuwe mRNA-techniek zijn ontwikkeld. "We zien deze klachten in het buitenland ook na andersoortige vaccins ontstaan."

Eerder maakte de EO voor NPO Radio 1 de podcastserie 'Long Covid, de schaduwpandemie', over de tienduizenden Nederlanders die kampen met langdurige Covid-klachten. Luister deze via je favoriete podcastapp of hier.

Bijwerkingen

Ook voegt Huckriede toe dat deze langdurige klachten na vaccinatie ‘een fenomeen is dat gelukkig heel zelden voorkomt. We moeten het afzetten tegen de kans op Long Covid na een corona-infectie. Die is volgens Nederlands onderzoek 1 op de 8. Buitenlands onderzoek wijst op een nog hogere kans. "De kans op long covid is 500 tot 1000 keer hoger dan de kans op deze klachten na vaccinatie." Huckriede noemt het krijgen van deze klachten 'helaas gewoon pech'. Ze benadrukt wel dat deze klachten heel serieus genomen moeten worden.

De langdurige klachten komen na alle toegediende vaccins voor. Ook komen de langdurige klachten na elke vaccinatieronde voor: 36% van de meldingen gaat over de eerste vaccinatie. 38% betreft de tweede vaccinatie en 25% de derde. Bijwerkingencentrum Lareb heeft laten weten ook te kijken naar deze langdurige klachten na vaccinatie. Begin volgend jaar gaat het Lareb samen met C-support naar de meldingen kijken.

Eline Hofman en Anke Huckriede in Dit is de Dag

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie