Meer jongeren worden ziek door stress: 'Het is een vicieuze cirkel'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer jongeren worden ziek door stress: 'Het is een vicieuze cirkel'

Schoolpsychologen en jeugdartsen merken dat meer middelbare scholieren en mbo-studenten zich ziek melden van school vanwege stress. De Vereniging van Jeugdartsen pleit daarom voor preventie. Het NOS Radio 1 Journaal sprak erover met Emma Brink van NOS Stories, die ook zien dat stress onder deze jongeren toeneemt.

Video niet beschikbaar

"Klachten als hoofdpijn, buikpijn, piekeren en daardoor slecht slapen, somberheid en gespannenheid. Soms krijgen de jongeren zelfs een paniekaanval. Als ze het echt niet meer trekken, melden ze zich ziek van school. Daardoor krijgen ze meer stress, want ze hebben lessen gemist", legt Brink uit. "Zo komen ze in een vicieuze cirkel terecht."

Prestatiedruk

"Ze zeggen zelf dat ze veel druk ervaren door huiswerk en toetsen, maar ook druk van ouders en leraren. Volgens experts komt dat door de prestatiemaatschappij, maar vaak speelt een ander probleem ook mee. Deze jongeren kunnen zich erg druk maken om de problemen in de maatschappij zoals de crisis, het klimaat, de oorlog in Oekraïne en corona", weet Brink.

"Het is niet altijd duidelijk voor jongeren dat fysieke klachten stress kunnen zijn. Ze moeten op school leren dat fysieke en mentale gezondheid hand in hand gaan", aldus Brink.

Preventie

"Met preventie wil de Vereniging van Jeugdartsen sneller kunnen signaleren als het echt niet goed gaat met een jongeren. Hoe langer een student uitvalt door stress, hoe erger de klachten kunnen worden. Dan moet die misschien wel naar de specialistische GGZ, terwijl daar al enorme wachtrijen zijn", zegt Brink.

"Schoolpsychologen vinden het vooral belangrijk dat het contact op de school goed gaat. Maar ook dat is een probleem, want scholen kampen eveneens met hoge werkdruk en personeelstekorten."

r1jn stories

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie