'Als ik had geweten van mijn autisme, was ik misschien niet aan kinderen begonnen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Als ik had geweten van mijn autisme, was ik misschien niet aan kinderen begonnen'

Sigrid Landman is door het dolle heen na de geboorte van haar dochter, maar zodra de kraamverzorgster uit beeld verdwijnt slaat de paniek toe. Pas als blijkt dat haar dochter autisme heeft, wordt bij Sigrid dezelfde diagnose gesteld. "Ik zag het niet als ze honger had en snapte het ook niet."

Als kersverse moeder keek Sigrid de kunst af van moeders om haar heen om te weten hoe ze haar baby moest verzorgen. Maar signalen van haar baby begreep ze niet. Non-verbale communicatie is vaak moeilijker voor mensen met autisme. Zodra haar pasgeboren dochter het op huilen zette of onrustig werd, begon er bij Sigrid geen lampje te branden.

Quote

Niemand zag me iets fout doen. Ik was heel liefdevol

Sigrid Landman

Het maakte Sigrid rusteloos, maar de mensen om haar heen wuifden haar aarzelingen weg. Ze was toch een liefdevolle moeder? "Niemand zag me iets fout doen. Ik was heel liefdevol naar haar toe en dat zagen mensen." Al bleek omstreeks na een maand dat haar baby twee ons onder het geboortegewicht zat. "Het kind was zwaar ondervoed en ik had niets gezien. Dat is wel heel erg."

Slaappillen

Uit pure wanhoop trekt Sigrid uiteindelijk zelf aan de bel. "Ik kreeg medicijnen en ze schreven zelfs slaappillen voor overdag voor", blikt ze terug. "Er werd niet geluisterd."

Het loopt zelfs zo uit de hand dat Sigrid uit radeloosheid wegloopt van huis en haar kind achterlaat. "Ik liet de baby achter met de gedachte dat iemand anders het maar beter moest doen voordat ze voor het leven beschadigd zou raken." Zo belandt Sigrid uiteindelijk op de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis.

Quote

Ik voelde diepe liefde en ze was heel erg gewenst

Sigrid Landman

Het omslagpunt komt als haar dochter leert praten. Landman vertelt over het moment dat haar dochter over een kruk viel en begon te krijsen van de pijn. Als reactie daarop pakte Landman de kruk op, opende de deur en smeet de kruk uit boosheid de tuin in. Totdat haar dochter vroeg of ze haar niet gewoon een knuffel kon geven. "Dat heb ik toen gedaan. Sindsdien heb ik nooit meer het idee gehad dat ik een slechte moeder ben."

Gewenst

Terugkijkend denkt Landman dat ze misschien helemaal niet aan kinderen was begonnen als ze had geweten van haar autisme. Maar, zo zegt Landman: "Ik voelde diepe liefde en ze was heel erg gewenst. Wat dat betreft ben ik blij dat ik het niet wist, want ik heb nu een prachtige dochter en ik vind het hartstikke leuk."

Luister hier naar de reportages van Maarten Bleumers: Deel 1, deel 2, deel 3, deel 4 en deel 5.

Autismeweek

In het kader van de Autismeweek wordt deze dagen aandacht gevraagd voor de omstreeks 190 duizend Nederlanders met autisme. Verslaggever Maarten Bleumers maakte voor Spraakmakers een reportage over kinderen die ouders met autisme hebben en hij sprak met ouders die hier zelf mee gediagnosticeerd zijn, zoals Sigrid. Haar naam is gefingeerd (echte naam is bekend bij de redactie).

Ster advertentie
Ster advertentie