Heftig en ingrijpend, maar ook ongekende samenhorigheid op COVID-afdeling

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Heftig en ingrijpend, maar ook ongekende samenhorigheid op COVID-afdeling

Twee maanden geleden werkten ze nog ieder op een eigen afdeling van het ziekenhuis, maar met de corona-uitbraak kwamen zij op de speciale COVID-afdeling te staan: medisch specialisten Loes Nissen en Hortence Haerkens. "Ik ben dokter geworden om mensen te helpen, juist als het ertoe doet."

Video niet beschikbaar

Het Jeroen Boschziekenhuis in Den Bosch ving als één van de eerste Nederlandse ziekenhuizen coronapatiënten op. Al vrij snel werd duidelijk dat er een geheel nieuwe invulling moest worden gegeven aan de dagelijkse gang van zaken in het ziekenhuis.

Er werden speciale Corona-afdelingen opgetuigd, terwijl andere afdelingen flink moesten afschalen om de drukte aan te kunnen. Tientallen patiënten werden opgevangen en daarna weer doorgestuurd naar andere ziekenhuizen om de last te verdelen.

Impact

Cardioloog Haerkens en Maag- Lever- Darmarts Nissen, meldden zich al snel op de geïmproviseerde corona-afdelingen. Daar maakte ze in deze korte periode heftige dingen mee. Zeker in het begin overleden veel mensen in korte tijd, vertelt Nissen. "We hebben ook mensen zien overlijden in situaties die je menselijke gezien niet wilt. Dat zonder of maar heel kort met familie zijn. Dat heeft zeker impact."

Maar beiden zijn ze ook gesterkt door het enorme teamwerk dat in korte tijd is neergezet. "De snelheid waarmee initiatieven zijn opgezet en de ongekende inzet. Dat doet heel veel met mensen", zegt Nissen.

Dat is helemaal bijzonder als je bedenkt dat er artsen en verplegers van verschillende disciplines samenwerken. "Dan stond je met een geriater, oogheelkundige of een arts kindergeneeskunde. Allemaal met hetzelfde doel."

Terug naar eigen afdeling

Vanaf volgende week staan beide specialisten weer op de eigen afdeling waar ze mondjesmaat ook de reguliere zorg weer gaan oppakken. Haerkens verwacht dat er onder veel personeel later reflectie komt op deze heftige en hectische tijd.

"Op dat moment is het niet denken maar doen. Dat betekent dat er voor veel van ons achteraf pas wordt gedacht: hoe zat dat nou eigenlijk?"

Brabantse ziekenhuizen (ROAZ): bereid je voor op meerdere coronapieken

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie