Tweede Kamerverkiezingen 2023
BNNVARA

Hertzberger (NSC) over klimaat: 'Als je klimaatbeleid goed wil uitvoeren, is goed bestuur essentieel'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hertzberger (NSC) over klimaat: 'Als je klimaatbeleid goed wil uitvoeren, is goed bestuur essentieel'

In aanloop naar de verkiezingen bespreekt De Nieuws BV in Kies Wijzer zeven grote thema's met zeven grote partijen. Vandaag gaat het over het klimaat, met Rosanne Hertzberger, kandidaat-Kamerlid voor Nieuw Sociaal Contract (NSC). Hertzberger is voornamelijk bekend als NRC-columnist en microbioloog. Nu hoopt ze ook politica aan dat lijstje toe te kunnen voegen. "Bij ons is goed bestuur de topprioriteit", zegt ze in De Nieuws BV.

Hertzberger stoort zich net als Pieter Omtzigt, de lijsttrekker van haar partij, aan het 'religieus klimaatbeleid'. "Als je ziet hoe er een soort wedstrijdje is wie er het eerste klimaatneutraal is, is dat wel religieus." Ze vindt het goed dat veel grote partijen de Parijs-doelen lijken te willen halen. "Dat is je verantwoordelijkheid nemen als Nederland", concludeert het kersverse kandidaat-Kamerlid. "We hebben maar minder dan een half procent van de uitstoot, maar per hoofd van de bevolking is dat aanzienlijk, en dat moeten wij terugbrengen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Goed bestuur is de topprioriteit'

NSC is een partij die naar eigen zeggen staat voor bestaanszekerheid. Ook heeft de partij het veel over migratie in het partijprogramma. Is klimaat dan wel een topprioriteit voor de partij? "Bij ons is goed bestuur de topprioriteit. Goed bestuur valt vaak een beetje weg maar dat is het chassis van al het beleid", vindt Hertzberger.

Volgens Hertzberger ontbrak het de afgelopen jaren aan goed bestuur. "We gaan van crisis naar crisis in Den Haag, dus als je dat klimaatbeleid goed wil uitvoeren, is goed bestuur essentieel." De kandidaat politica vindt echter niet dat goed bestuur een garantie is voor een oplossing voor de klimaatproblematiek. "Maar het is één onderdeel van wat we doen in Den Haag. Het is niet of, maar hoe je het gaat doen."

NSC heeft weliswaar plannen voor de Parijsdoelen in hun partijprogramma, maar er ontbreekt gedetailleerde toelichting over hoe zij van plan zijn deze plannen te realiseren. Hertzberger streeft ernaar dit te bereiken door het uitfaseren van fossiele brandstoffen. De vervuiler moet betalen, vindt Hertzberger.

Modellen

Pieter Omtzigt, de lijsttrekker van NSC, wil af van modellen in de politiek. Maar hoe moet dan beoordeeld worden of de doelen van NSC realistisch zijn? "Klimaat zit echt niet meer alleen in modellen. Die modellen zijn belangrijk geweest om te berekenen wat de oorzaak uiteindelijk is, maar daar zitten toch nog behoorlijk wat twijfels in", zegt Hertzberger. Ze noemt de snelheid van de smeltende ijskappen als voorbeeld van die onzekerheid. "Wat er mis gaat met modellen is dat ze die dusdanig omarmd hebben in Den Haag, dat ze die hebben laten sturen en zelfs besturen", aldus het potentieel Kamerlid.

Ze noemt de stikstofproblemen als voorbeeld. "Daar hebben we één model waar de modelmaker zelf en de experts zeggen dat het niet inzetbaar is om te berekenen hoeveel een veehouder een natuurgebied vervuilt", zegt Hertzberger. Ze is van mening dat het model wordt ingezet om minuscule hoeveelheden stikstofvervuiling te berekenen. "We weten zeker dat dat model daar niet voor geschikt is."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en X (voormalig Twitter).

Ster advertentie
Ster advertentie