Politiek
WNL

NSC verliest iets in peilingen, PVV groeit

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. NSC verliest iets in peilingen, PVV groeit

Waar Wilders duidelijk is, blijft Pieter Omtzigt op de vlakte - of zelfs onduidelijk. Uit de nieuwste peiling van I&O Research blijkt dat onduidelijkheid Omtzigt waarschijnlijk stemmen gaat kosten.

NSC van Pieter Omtzigt levert vier virtuele zetels in ten opzichte van vorige week en komt nu uit op 25 zetels, zo blijkt uit de nieuwste peiling. De VVD krijgt er een zetel bij en staat nu op 27 zetels. De twee partijen liggen zo dicht bij elkaar dat het statistisch gezien niet te zeggen is wie bovenaan staat, tekent het onderzoeksbureau aan. GroenLinks-PvdA levert een zetel in en komt uit op 23 zetels. PVV kruipt bij deze laatste peiling verder omhoog. De partij van Geert Wilders komt nu uit op 20 zetels, 2 meer dan in de peiling van vorige week.

Chef politiek van NRC, Pim van den Dool, denkt dat de lijst van Omtzigt is gedaald vanwege zijn 'onduidelijkheid op bepaalde punten'. "Denk bijvoorbeeld aan de vraag of hij premier wil worden. Daar komt maar geen duidelijk antwoord op en daar zijn kiezers wel aan toe", aldus Van den Dool in WNL In de Kantine op NPO Radio 1. Omtzigt heeft in eerdere interviews aangegeven zijn partijprogramma in een paar weken 'uit de grond te hebben gestampt'. Dat er inderdaad nog bepaalde zaken niet tot in detail - of helemaal niet instaan - ontkent hij dan ook niet. Maar in campagnetijd is dat niet handig, aldus de chef politiek van NRC. Wilders vindt hij daarentegen is wel kraakhelder.

Binnenlandse campagne

Vooruitblikkend op de laatste campagnedagen: "Wat we vooral zien, is dat het deze verkiezingen over binnenlandse thema's gaat, denk aan armoede en bestaanszekerheid. Zaken zoals de oorlog in Oekraïne komen niet aan bod." Terecht, vindt oud-CDA staatssecretaris Henk Bleker. "Laten we het eerst over Nederland hebben en dan komt de rest wel." Columnist Aylin Bilic is het daar niet mee eens. "Hoe kun je het hebben over migratie als je het niet over Europa hebt? Als daar onduidelijkheid over is in partijprogramma's, dan gaat die vlag niet op."

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie