Tweede Kamerverkiezingen 2023
BNNVARA

Haagse Groentjes: Wat inspireert nieuwe kandidaat-Kamerleden om de politiek in te gaan?

foto: De Nieuws BVfoto: De Nieuws BV
  1. Nieuwschevron right
  2. Haagse Groentjes: Wat inspireert nieuwe kandidaat-Kamerleden om de politiek in te gaan?

In de verkiezingsserie 'Haagse Groentjes' van De Nieuws BV gaat politiek redacteur Sandrine Thelosen op pad met nieuwkomers op de lijsten van politieke partijen. Wie inspireert hen om de politiek in te gaan?

Arend Kisteman (VVD) over Johan Rudolph Thorbecke

Arend Kisteman staat sinds dit jaar op plek 23 van de VVD en zijn politieke inspiratiebron is Thorbecke. Het kan dus zomaar gebeuren dat het leven van deze bakker uit Zwolle er na 22 november totaal anders uitziet.

Lyle Muns (GL-PvdA) over Harvey Milk

Voor GroenLinks-PvdA staat Lyle Muns op plek 37 op de lijst. Wandelend door Amsterdam laat hij plekken zien die veel voor hem betekenen en vertelt hij over de Amerikaanse politicus Harvey Milk.

Nils Berghout (BBB) over de Dalai Lama

Nils Berghout (BBB) kijkt naar meerdere mensen op: Pim Fortuyn, Jan Marijnissen en de Dalai Lama. Voor die laatste bezoekt hij in deze reportage een Tibetaanse tempel in Rotterdam.

Anne Cramer (SP) over haar vader

In onze verkiezingsserie Haagse Groentjes gaat politiek redacteur Sandrine Thelosen op pad met nieuwkomers op de lijsten van politieke partijen. Wie inspireert hen om de politiek in te gaan? Voor Anne Cramer (SP) is haar vader Rein haar voorbeeld. Tijdens de financiële crisis zag ze bij hem wat politiek met mensen kan doen.

Kıvılcım Pınar (PvdD) over zijn vriend Ohannes

Kıvılcım Pınar staat op plek 15 op de lijst van de Partij voor de Dieren en hij is ook nog raadslid in Alkmaar. Hij vertelt op het Beursplein in Amsterdam hoe belangrijk zijn vriend Ohannes is voor zijn politieke carrière.

Faith Bruyning (NSC) in het Nelson Mandelapark

Faith Bruyning staat op plek 18 op de lijst van Nieuw Sociaal Contract. In het Nelson Mandelapark in de Amsterdamse Bijlmer vertelt ze over haar politieke inspiratie.

Paul van Dorst (D66) over Boris Dittrich

In de laatste aflevering hoor je Paul van Dorst, de nummer 31 van D66. Hij haalt inspiratie dichtbij huis: zijn partijgenoot en Eerste Kamerlid Boris Dittrich.

Kisteman (VVD) en Bruyning (NSC) maken hun debuut in de Tweede Kamer

In aanloop naar de verkiezingen maakten we bij De Nieuws BV de serie ‘Haagse Groentjes’, met zeven kandidaten van zeven partijen die met weinig politieke ervaring toch de stap naar de Tweede Kamer wilden maken.

Twee van hen behaalden uiteindelijk die felbegeerde zetel: Arend Kisteman van de VVD en Faith Bruyning van NSC. Politiek redacteur Lukas Snijders ging bij hen beiden langs om te kijken hoe ze zich voorbereiden op hun bijzondere, nieuwe baan.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en X (voormalig Twitter).

Ster advertentie
Ster advertentie