Tweede Kamerverkiezingen 2023
WNL

Eerdmans (JA21) wil geen Israëlische vluchtelingen opvangen in Nederland: 'Asielbeleid werkt niet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eerdmans (JA21) wil geen Israëlische vluchtelingen opvangen in Nederland: 'Asielbeleid werkt niet'

JA21-leider Joost Eerdmans pleit ervoor mogelijke Israëlische vluchtelingen niet in Nederland, maar in de eigen regio op te vangen. "Wij vinden dat het asielbeleid zo niet werkt. Onderzoek welke landen hun nek willen uitsteken", zegt Eerdmans in Sven op 1.

Joost Eerdmans: mogelijke oorlogsvluchtelingen Midden-Oosten opvangen in Egypte, ook Joodse

Door de oorlog tussen Israël en Hamas zijn op dit moment honderdduizenden mensen op de vlucht. Eerdmans vindt Egypte een goede optie voor opvang, maar vindt dat van het Noord-Afrikaanse land meer verwacht mag worden.

Andere opvanglanden

De JA21’er roept ook andere landen in het Midden-Oosten op om te kijken naar de opvangmogelijkheden. "Maar wel op een humane en goede manier. De andere oplossing is dat wij de grenzen openhouden. Dat is iets waar we van weten dat het leidt tot problemen en grote financiële offers in de toekomst."

Deens model

De partijleider van JA21 vindt het een logische keuze om te kijken naar de regionale landen rondom brandhaarden. "Mensen die uiteindelijk toch Nederland bereiken, zou je dan via partnerlanden kunnen helpen." Eerdmans noemt het Deense model als voorbeeld. "De regering moet gaan zoeken welke landen geschikt zijn om met ons mee te denken met het Deens model. Kies partnerlanden buiten de Europese Unie op asielgebied." Het Deense parlement nam eerder een wet aan die regelt dat asielzoekers hun procedure moeten afwachten in een land buiten Europa.

De grote vraag is alleen waar deze mensen terecht kunnen. Eerdmans wil dat de opvangmogelijkheden in de regio’s waar men vandaan vlucht worden vergroot. "Dit zijn mensen die op zoek moeten zijn naar bescherming en veiligheid, niet naar welvaart." Hij noemt ook Gambia en Tanzania als voorbeelden. "Het zijn arme landen die in aanmerking zouden kunnen komen. Ze kunnen een flinke bijdrage leveren om ons hierin te helpen."

Tunesiëdeal

Eerdmans is kritisch op de Tunesiëdeal. "Wat goed geregeld moet worden, is dat de Nederlandse maatstaven bij bescherming en opvang van vluchtelingen worden nageleefd", benadrukt de partijleider. "Dat doe je alleen als je tot achter de komma weet dat mensen in deze landen meewerken. Niet dat een dictator alleen zijn hand ophoudt."

"Hij hield zijn hand op voor de miljarden van Von der Leyen en Rutte. Mooi fotootje in de krant en intussen bleven de bootjes vertrekken vanuit Tunesië", zegt Eerdmans. "Ik vind het niet zo humaan om vluchtelingen door smokkelaars met een bootje midden in de nacht op de Middellandse Zee te zetten. Dat is een model dat we nu al te vaak hebben zien mislukken, dus we moeten een andere weg gaan kiezen."

Noot van de redactie: JA21 laat na afloop van de uitzending weten wél voor de opvang van Israëlische burgers in westerse landen te zijn, mocht dat ooit nodig zijn. De partij stelt dat de opmerking van Eerdmans over opvang in Egypte betrekking had tot eventuele Gazaanse vluchtelingen en Palestijnen uit Israel.

Joost Eerdmans (lijsttrekker JA21): vang mogelijke Israëlische vluchtelingen niet op in Nederland (8 november 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie