Tweede Kamerverkiezingen 2023
EO

Wil VVD-leider Yesilgöz nu wel of niet samenwerken met de PVV?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wil VVD-leider Yesilgöz nu wel of niet samenwerken met de PVV?

In verschillende interviews zette VVD-leider Dilan Yeşilgöz een tijdje geleden de deur open naar samenwerking met de PVV. In het NPO Radio 1-debat onlangs was ze erg kritisch op Wilders. Hoe zit het nou? "Het zou kunnen dat ze het echt meent. Dat ze het programma heeft gelezen en dat het haar vies tegenvalt", zegt voormalig VVD-strateeg Raymond Mens in De Spindoctors.

In de podcast De Spindoctors worden twee keer per week de spins en de frames van de campagne 'ontspind' door Raymond Mens en Julia Wouters, die communicatiemedewerker was van voormalig PvdA-leider Lodewijk Asscher.

De Spindoctors over het RTL-debat en het NPO Radio 1-debat - De Spindoctors

VVD-kiezers willen wel

De uitspraken van Yeşilgöz in het NPO Radio 1-debat verbaasden Mens 'enorm', vertelt hij in de podcast. "Ik snapte echt niet waarom de deur zo hard dicht ging." Helemaal in het licht van de peiling van EenVandaag waarin was te lezen dat veel VVD-kiezers samenwerking met de PVV wel zien zitten, vindt Mens. Dat onderzoek kwam overigens uit na het Radio 1-debat.

In plaats van een oprechte verandering van mening, zou het overigens ook strategie kunnen zijn, denkt Mens. "Misschien denkt Yeşilgöz: als ik nou wat afstand neem van de PVV, kan ik makkelijker de grootste worden. Maar ik weet het eigenlijk niet…" Wouters denkt dat dit ook kan: "De PVV niet uitsluiten hielp de VVD misschien wel in de peilingen, maar de PVV werd voor de VVD wel gevaarlijk groot. En iedereen probeert nu elk zeteltje te schrapen…"

DIDD Verkiezingscafé

Dilan Yeşilgöz was maandagavond te gast in het Verkiezingscafé van Dit is de Dag. Hieronder is die uitzending terug te luisteren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kom langs in het DIDD Verkiezingscafé!

Verschillende lijsttrekkers brengen de komende tijd een bezoek aan het Dit is de Dag (DIDD) Verkiezingscafé. Het mooie is dat jij daarbij kan zijn en zelf ook vragen kan stellen aan de politici.

Het DIDD Verkiezingscafé trekt door het hele land en opent de deuren om 18.00 uur. Het eerste drankje is van ons dus kom vooral langs op deze locaties. Let op: aanmelden en geldige legitimatie is verplicht.

Donderdag 16 november – Rob Jetten (D66)

  • Thiemeloods: Leemptstraat 34, Nijmegen

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie