Binnenland
WNL

Joost Eerdmans (JA21): ‘Nederland kan veel leren van het Deense migratiebeleid’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Joost Eerdmans (JA21): ‘Nederland kan veel leren van het Deense migratiebeleid’

JA21 noemt Denemarken hun ‘gidsland’ op het gebied van migratie. Begin deze maand bezochten Kamerleden Derk-Jan Eppink en Joost Eerdmans het land om te kijken wat we hier in Nederland van de Denen kunnen leren als het gaat om migratie én andere thema’s. "De Denen zijn van links van rechts akkoord met een streng maar rechtvaardig asielbeleid", zegt JA21-lijsttrekker Joost Eerdmans in WNL Op Zaterdag.

"Het is eigenlijk onomstreden daar, of je nou met populisten praat of met progressieven", zegt Eerdmans. "De Deense PvdA regeert momenteel, en heeft toch een heel streng asielbeleid afgekondigd. En het werkt ook." De linkse partijen hebben het migratiebeleid omarmt waar de Deense volkspartij in de jaren 90 mee begonnen is. "Er is een brede consensus, dat is verstandig."

Migranten die naar Denemarken komen, krijgen een tijdelijke vergunning in plaats van een permanente. "Ze krijgen niet zoals in Nederland automatisch na een aantal jaar een paspoort. De vergunning kan wel verlengd worden als de situatie in het land van herkomst onveilig blijft. Maar het is geen automatisme, dus die mensen kunnen ook weer weg als het land veilig is."

'Kijk naar de regio'

De Denen kijken daarbij niet naar een heel land, maar ook naar de regio waar iemand vandaan komt. "Als een regio, bijvoorbeeld Damaskus, veilig is volgens onderzoek, dan kunnen mensen terug. Terwijl Nederland dan zegt dat Syrië als geheel nog niet veilig is."

Ook gaan de Denen volgens Eerdmans beter om met 'veiligelanders'. "Die gaan ook echt naar een uitzetcentrum. Dat ziet er best sober uit, wij zijn daar geweest. De mensen uit Marokko en Tunesië beseffen ook dat ze maar beter terug kunnen gaan. Bij ons worden ze losgelaten en verdwijnen ze in de illegaliteit."

Het Deense model zou ook in Nederland voor meer draagvlak voor asielbeleid kunnen zorgen, denkt Eerdmans. "Bij ons piept en kraakt het omdat tien tot vijftien procent uit een veilig land komt en de asielprocedure bezet houdt. Die zitten de echte vluchtelingen dwars."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie