Tweede Kamerverkiezingen 2023
EO

D66 wil belasting op vliegen, vlees, suiker en CO2-uitstoot

  1. Nieuwschevron right
  2. D66 wil belasting op vliegen, vlees, suiker en CO2-uitstoot

'True pricing' is een belangrijke term in het programma van D66. "De filosofie is: de vervuiler moet betalen", zegt Hans Vijlbrief, voorzitter van de verkiezingsprogrammacommisie van de partij in Geld of je leven rekent door.

Video niet beschikbaar

True pricing betekent dat bedrijven en consumenten ook verborgen kosten van een product meebetalen. Vliegtickets zijn bijvoorbeeld soms goedkoop, terwijl de overheid betaalt voor maatregelen die de CO2-uitstoot van het vliegtuig compenseren. Met true pricing zou de consument dit moeten betalen, waardoor het vliegticket duurder wordt, maar de overheid dus minder uit hoeft te geven.

Vervuilers belasten

Vijlbrief wil vooral vervuilende bedrijven aanpakken. "Je moet vervuilers belasten. We willen bedrijven niet generiek pakken, want we hebben bedrijven hard nodig bij verduurzaming", vertelt Vijlbrief, die de afgelopen jaren staatssecretaris van Mijnbouw was in het vierde kabinet-Rutte.

Dit is nadelig voor het vestigingsklimaat, zeggen sommigen. Als de regels strenger worden, vertrekken bedrijven naar het buitenland. Volgens Vijlbrief valt dit echter wel mee: "Het vestigingsklimaat gaat niet alleen over of wij uitstoot van CO2 belasten. Het gaat ook over of je aan goede mensen kunt komen, of er goed onderwijs is. Het vestigingsklimaat is er echt niet zo slecht aan toe als sommigen ons willen laten geloven." Vijlbrief stelt dat bedrijven vooral een 'heldere koers' willen, zo hoort hij in de praktijk.

Suiker- en slachttaks

Niet alleen bedrijven krijgen te maken met 'true pricing', ook consumenten. In het programma van D66 staat bijvoorbeeld de vliegtaks genoemd, maar ook een belasting op niet-duurzame producten in de supermarkt. "We hebben een suikertaks, we hebben een slachttaks. We zitten bij de partijen die het meeste doen", stelt hij.

Econoom Paul Schenderling, ook te gast in Geld of je leven rekent door, vindt het goed dat D66 zoveel aan true pricing wil doen. "Het is goed dat D66 zegt dat we in de supermarkt meer zouden moeten. Heel veel partijen durven dat niet, maar als we reëel zijn is het wel nodig als we een leefbare planeet willen achterlaten." Toch is Schenderling ook wel kritisch, omdat de partij wat hem betreft een stuk verder zou kunnen gaan. Hij mist bijvoorbeeld een electronicataks: "Elektronische apparaten hebben een enorme CO2-impact."

Benieuwd naar het hele gesprek met Hans Vijlbrief en Paul Schenderling? Luister het hieronder:

Geld Of Je Leven rekent door: wat kosten de plannen van D66? (15 november 2023) - Geld of je leven

D66 was de vijfde partij die te gast was in de serie Geld of je leven rekent door. Lees andere artikelen op de speciale verkiezingswebsite van NPO Radio 1, onder het kopje ‘Geld of je leven rekent door’, of bij de gerelateerde artikelen hieronder.

Ster advertentie
Ster advertentie